Hlavní obsah

Švédsko vypustilo výzkumnou raketu, omylem dopadla v Norsku. Oslo se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumná raketa Texus-58 odpálená v pondělí z vesmírného střediska Esrange ve Švédsku během letu selhala a dopadla 15 kilometrů za hranice sousedního Norska. V úterý o tom informovala agentura Reuters. Švédská vesmírná korporace se omluvila a incident vyšetřuje, norští představitelé ale tvrdí, že Švédové jim to nedali oficiálně a včas vědět.

Švédsko vypustilo do vzduchu výzkumnou raketu, omylem skončila v NorskuVideo: Reuters

 
Článek

Raketa vystoupala do výšky 250 kilometrů nad zemí, kde se provádějí experimenty ve stavu nulové gravitace, uvedla v prohlášení kosmická společnost Sweden Space Corp (SSC), která výzkumnou raketu vypustila.

Odchylka 40 km

„Spadla v horách ve výšce 1000 metrů nad mořem, deset kilometrů od nejbližší obydlené oblasti,“ sdělil agentuře Reuters Philip Ohlsson, mluvčí SSC.

„Pro podobné případy, kdy se něco zvrtne, máme rutinní postupy. Informujeme švédskou a norskou vládu i všechny další zúčastněné strany,“ dodal v úterý s tím, že se pracuje na vyzvednutí rakety a že začalo i vyšetřování toho, co způsobilo selhání a změnu letové trasy.

Ve Švédsku slavnostně otevřeli první místo pro vypouštění družic v pevninské EU

Věda a školy

Ohlsson upřesnil, že zatímco motor prvního stupně rakety přistál blízko základny Esrange ve Švédsku, motor druhého stupně a náklad dopadly pomocí padáku na norské území v daleké severní oblasti Målselv, asi 40 kilometrů severozápadně od plánovaného místa přistání.

„Toto je odchylka, kterou bereme vážně,“ prohlásil Marko Kohberg z vesmírného střediska Esrange.

Norská nelibost kvůli švédské reakci

Norsko reagovalo, že neobdrželo žádné formální oznámení, že se na jeho území zřítila raketa. Norské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nelibost kvůli tomu, že je švédská strana okamžitě neinformovala o výzkumné raketě, napsal ve středu web stanice Deutsche Welle.

Japonský modul se zřítil na Měsíc a pravděpodobně roztříštil

Věda a školy

„Ministerstvo nedostalo formální oznámení, a když se takový incident stane za hranicemi, je důležité, aby odpovědné osoby okamžitě informovaly norské úřady správnými kanály,“ řekla podle zpravodajské stanice BBC mluvčí ministerstva zahraničí Ragnhild Simenstadová.

Podle aktuální zprávy SSC nicméně byl náklad, tedy vědecká zařízení pro experimenty v tzv. mikrogravitaci, nalezen v „dobrém stavu“ a už je zpět na základně Esrange. Podle SSC byly norské i švédské úřady standardně informovány.

Nedokončená rampa pro start rakety Starship odborníky zaskočila. Musk uznal chybu

Věda a školy

Raketa známá jako Texus-58 je součástí evropského programu zadaného Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Druhý pokus vyšel. Mise k ledovým měsícům planety Jupiter odstartovala

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám