Hlavní obsah

Japonský modul se zřítil na Měsíc a pravděpodobně roztříštil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský modul Hakuto-R se při pokusu o přistání zjevně zřítil na měsíční povrch. Ve středu to podle agentury Reuters potvrdila tokijská firma ispace, které patří. Firma s modulem ztratila kontakt krátce před plánovaným přistáním.

Záznam: První přistání soukromé mise na MěsíciVideo: Ispace Inc., AP

 
Článek

Letoví kontroloři se dohadovali, co se při prvním komerčním pokusu o přistání na Měsíci stalo. Více než šest hodin po odmlčení modulu firma ispace konečně potvrdila to, co všichni očekávali.

Podle ní existuje „vysoká pravděpodobnost“, že modul se o povrch Měsíce roztříštil.

„Ztratili jsme komunikaci, takže musíme předpokládat, že jsme nemohli dokončit přistání na měsíčním povrchu,“ řekl podle Reuters generální ředitel ispace Takeši Hakamada již během úterního živého přenosu z přistávací sekvence.

Pokus o přistání na Měsíci podle Tokia zřejmě selhal. Japonci ztratili se sondou spojení

Věda a školy

Přistávací modul měl dosednout na Měsíc v úterý okolo 18:40 našeho času, nicméně ještě ani ve středu v 1:00 SELČ se nepodařilo řídícímu středisku mise v Tokiu se sondou obnovit komunikaci a tím pádem i oficiálně potvrdit jak její přistání, tak zejména funkčnost.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze nicméně dostupná data ukazují, že při konečném přiblížení k Měsíci byl přistávací modul neboli lander Hakuto-R správně orientován nohama směrem k lunárnímu povrchu.

„V očekávaném čase přistání však nebyla přijata žádná data, která by jej potvrzovala. Ze získané telemetrie vyplývá, že zásoby pohonných látek dosáhly spodní hranice a byly tak vyčerpány rychleji, než se očekávalo,“ poznamenal na Twitteru.

Rychlost sestupu landeru se pak výrazně zrychlovala a došlo k přerušení spojení.

Samotný přistávací motorický manévr sondy byl přitom zahájen podle plánu. Lander byl vybaven hlavním motorem a šesti pomocnými motory. Prvním manévrem se snížila výška ze 100 km na 15 km, dalším pak na pouhé tři kilometry nad měsíční povrch. Poté následovala změna orientace landeru a finální sekvence přistání.

V rámci motorického sestupu měl 2,3 metru vysoký přistávací modul nakonec zpomalit z rychlosti 5900 km/h až na zhruba 3 km/h a nakonec v oblasti lunárního kráteru Atlas měkce dosednout.

Ztráta vozítek

Firmě ispace se při misi Hakuto-R M1 nepodařilo splnit tyto finální cíle: dokončení přistávací sekvence, zajištění práce modulu na povrchu Měsíce a poskytování služeb nákladu zákazníků.

Užitečný náklad byl při této misi také ztracen – šlo mj. o malý japonský rover SORA-Q o hmotnosti 0,25 kg, vyrobený japonskou vesmírnou agenturou JAXA a tamním výrobcem hraček Tomy a také o větší, zhruba 10kilogramový rover Rašíd ze Spojených arabských emirátů.

Emiráty se pochlubily globální mapou Marsu i pohledem na jeho měsíc

Věda a školy

Technický tým ispace se chce po kompletní analýze poučit z chyb a promítnout je do designu landerů Hakuto-R pro mise M2 a M3, které jsou prozatím v plánu na roky 2024 a 2025.

Pro ispace je to ale nyní velké zklamání po více než 135 dní trvající misi, kdy měla na dosah, co předtím dokázaly jen tři země. Úspěšné přistání vesmírného zařízení na Měsíci se v minulosti v rámci oficiálních vládních programů podařilo Spojeným státům, Rusku (SSSR) a Číně.

Ve skleněných kuličkách na povrchu Měsíce je voda

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám