Hlavní obsah

Ruský satelit nahání už skoro rok americkou družici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oběžné dráze se zřejmě v tichosti odehrávají vesmírné závody vojenských satelitů. Americkou vojenskou družici USA-326 s tajným posláním nahání od loňského srpna po stejné orbitální rovině ruský satelit Kosmos-2558.

Foto: Profimedia.cz

Satelit na oběžné dráze

Článek

Ruská družice podle serveru Business Insider hraje s americkým protějškem hru na kočku a myš; v pravidelných intervalech provádí „inspekční přiblížení“. Pravděpodobně se snaží zjistit, co má vojenský satelit Pentagonu za lubem.

Jedná se už o třetí ruský satelit určený k vesmírnému stalkingu, tedy okukování cizích vesmírných těles z nezvyklé blízkosti.

Jdou na to jinak

Vzájemné sledování kosmických korábů není ničím novým. Probíhá od počátků dobývání vesmírů. Doposud se ale monitorování pohybu a aktivit družic či jiných objektů provádělo tak, že se vlastní satelit vynesl nad cíl.

Rusové teď zřejmě testují novou metodu. Není vyloučeno, že chystají technologii ničení cizích vesmírných objektů. Co sleduje a umí americký vojenský satelit USA-326, stále není jasné. Není vyloučeno, že to samé.

Rusové vypustili do vesmíru vojenský satelit

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám