Hlavní obsah

El Niño může urychlit šíření virových onemocnění, WHO s tím už počítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se připravuje na zvýšení šíření virových onemocnění, jako jsou horečka dengue, zika a chikungunya, v důsledku klimatického jevu El Niño. Ve středu 21. června to podle agentury Reuters sdělil generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Fenomén El Niño by od letoška mohl vyvolat extrémní projevy počasí včetně rekordních veder a záplav.

Foto: Fabrice Coffrini, ČTK/AP

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Jev El Niño, tj. zvyšování povrchových teplot ve východním a středním Tichém oceánu, se podle meteorologů oficiálně vrátil po třech letech protichůdného jevu La Niña. Obvykle je spojen s nárůstem teplot.

V některých částech světa, jako třeba v Austrálii, vyvolává sucha, zatímco v jiných zase vede k vydatným srážkám - jako např. v Jižní Americe.

„WHO se připravuje na velmi vysokou pravděpodobnost toho, že roky 2023 a 2024 budou poznamenány jevem El Niño, což by mohlo zvýšit přenos dengue a dalších tzv. arbovirů, jako jsou zika a chikungunya,“ uvedl ve středu Ghebreyesus.

WHO: Covid připravil lidstvo o 336,6 milionu let života

Svět

Nemoc dengue se projevuje vysokou teplotou, bolestmi kloubů a nevolností a její krvácivá forma může být smrtelná.

Horečka zika se kromě vysokých teplot projevuje též vyrážkou a bolestí hlavy i kloubů. Zika obvykle nevyžaduje hospitalizaci v nemocnici. Hlavními projevy onemocnění chikungunya jsou horečka, bolesti kloubů, hlavy a svalů.

Komáři, přenašeči nemocí

Šéf WHO rovněž varoval, že změna klimatu podporuje rozmnožování komárů, kteří přenášejí řadu chorob, a že počet případů horečky dengue už v minulých desetiletích prudce vzrostl.

A to zejména na americkém kontinentu.

Klimatická změna přivedla na svahy Himálaje nová zvířata i malárii

Věda a školy

El Niño a La Niña

Jevy El NiñoLa Niña jsou protikladné klimatické jevy, které se střídají, přičemž v mezidobích nemusí působit ani jeden z nich. El Niño je teplá fáze souhrnného jevu El Niño – jižní oscilace (ENSO), La Niña je chladnou fází ENSO.

Za normálních okolností vanou v Tichém oceánu pasáty západně podél rovníku a odnášejí teplou vodu z Jižní Ameriky směrem do Asie. Tuto teplou vodu pak nahrazuje studená voda z větších hloubek. El Niño a La Niña tyto běžné podmínky narušují, což významně ovlivňuje počasí na celé Zemi. Nejteplejší rok v konkrétní dekádě je téměř vždy ten s výrazným vlivem jevu El Niño, naopak nejchladnější rok bývá ten s významným projevem La Niña. Změny v rozložení teplých a studených vod mění vzorce tvorby oblačnosti a míry výparu.

NOAA: El Niño je tady. V Česku jsme na teplotní rekordy zvyklí

Věda a školy

Moře u pobřeží Británie je anomálně teplé. Hrozí masivní úhyn ryb a ústřic

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám