Hlavní obsah

WHO: Covid připravil lidstvo o 336,6 milionu let života

Pandemie covidu v letech 2020 a 2021 celosvětově usmrtila 14,9 milionu lidí a celkově tak lidstvo jako celek připravila o 336,6 milionu let života. Ve své statistické ročence to v pátek uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Její experti důsledky smrtící pandemii ilustrovali v nejrůznějších statistických vyvedeních.

Foto: AP

Testování na covid v Šanghaji

Článek

Z údajů Světové zdravotnické organizace tak podle ročenky vyplývá například to, že každá smrt na covid znamenala hypotetické zkrácení života každé oběti o 22 let nebo také to, že každá vteřina covidových dvou let odpovídala ztrátě pěti let života.

Pandemie podle statistiky organizace negativně dopadla i na globální boj proti přenosným nemocem, protože očkovací a zdravotnické služby dočasně nefungovaly. Ubylo tak očkování proti spalničkám, tetanu a dalším přenosným nemocem. Častěji se vyskytovaly malárie a tuberkulóza.

Roste úmrtnost i na neinfekční nemoci

WHO rovněž vyjádřila obavu, že do poloviny tohoto století vzroste roční počet úmrtí na nepřenosné nemoci na zhruba 77 milionu. To znamená téměř 90procentní nárůst oproti roku 2019.

Už před rokem 2019 přitom WHO zaznamenala výrazné nárůsty u smrtelných onemocnění srdce a dýchacích cest a rakoviny. Tento trend ale posílil nárůst počtu obyvatel planety a rostoucí očekávaná délka života. Pravděpodobnost úmrtí na tyto nemoci v uplynulých desetiletích ve skutečnosti klesla.

S covidem bude možné jít od zítřka do práce i do školy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám