Hlavní obsah

Dobrovolné testování učitelů? Zájem není

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolné testování pedagogů na koronavirus, které pro ně zdarma probíhá od 4. do 18. prosince, stále poněkud vázne. U většiny krajů, kde již mají nějaké statistiky, jsou prozatímní čísla nadále nízká. Podle informací z krajů se chce nechat testovat kolem třetiny pedagogických pracovníků - což jsou ale mnohde spíš ty optimističtější odhady. Minimální zájem potvrzují i Novinkami oslovené instituce či samotné školy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Že se učitelé v prvních dnech jejich dobrovolného testování do odběrových místností příliš nehrnou, si očividně uvědomuje i ministerstvo školství. Ministr Robert Plaga (ANO) proto již nyní kantory vyzval, aby tuto možnost využili. Dodal, že to v důsledku může zlepšit celou epidemickou situaci.

Využijte antigenní testování, vyzval Plaga kantory

Věda a školy

Školy mají možnost po registraci v rezervačním systému, což mají udělat ředitelé, nechat otestovat své učitele v nemocnicích a laboratořích, které jsou zveřejněny na krajských webech. Výsledek antigenního testu se učitel dozví většinou na místě cca za 30 minut. „Výsledky testu se učitelé dozví prostřednictvím SMS zprávy během dvou až tří hodin, takže nemusí čekat na místě,” píše ale na webu Fakultní nemocnice Brno. Každopádně pokud test vyjde pozitivně, automaticky následuje PCR test, který laboratoř provede ze stejného vzorku a nový odběr už není třeba.

Zájem o antigenní testy na covid-19 mezi učiteli, který hlásí kraje, nepřevyšuje třetinu. V určitých regionech je ještě nižší. A to i přesto, že někde mohou fungovat také mobilní týmy. „Ty při větším počtu přihlášených dojedou na místo a otestují pedagogy antigenním testem,” popsala mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Marešová.

Testování kantorů zatím drhne

Domácí

„Možnost bezplatného testování jsme za odbory ocenili a je věc každého, jak ji využije. Čekal jsem větší odezvu, ale máme před sebou ještě necelé dva týdny. Apelovali jsme o možnost rozšíření i na nepedagogické pracovníky v první vlně, zatím nemalém reakci ministerstva zdravotnictví,” okomentoval to pro Novinky předseda školských odborů František Dobšík.

A jak konkrétně situace vypadá?

Velké množství pozitivních případů neodhaluje

Na odběrových místech v Praze registrovali nejprve spíše nezájem. První den, tedy v pátek 4. prosince, měla zřejmě nejvíc registrací na test Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, a to 25. Např. na odběrové místo v pražském Veleslavíně, kde testy provádí pracovníci EUC, přišel v pátek k testům podle mluvčí firmy Evy Pánové jeden učitel.

„Nicméně z aplikace Covid Forms app, kam odběrová místa/centra zadávají průběžné výsledky antigenního testování vyplývá následující: na území hl. m. Prahy bylo v termínu od 4.12. do 8.12. provedeno celkem 1062 antigenních testů u pedagogických pracovníků, z toho bylo celkem 46 pozitivních. Celkem symptomatických pozitivních testů bylo 8 a asymptomatických pozitivních testů bylo prokázáno 38,” napsala Novinkám Kamila Bílá z pražského magistrátu, asistentka radního pro oblast školství Víta Šimrala (Piráti).

„Přesná aktuální celorepubliková čísla asi nemá nikdo, protože ve většině krajů se učitelé registrují a objednávají průběžně. Zájem je zatím tak kolem 20 nebo spíš do 20 procent,” poznamenal pro Novinky šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, jenž je zároveň ředitelem Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích. Už dříve prohlásil, že by zájem o testování mělo přes 50 procent učitelů, ale část odrazují konkrétní podmínky.

„Žádný velký zájem jsem zatím nezaznamenal,” potvrdil Novinkám i ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia v Praze Radko Sáblík. „Možná, že kdyby všude někdo přišel otestovat učitele do školy, zájem by byl vyšší. Kombinovaná prezenční a distanční výuka dává pedagogům zabrat a ještě muset někam jezdit...,” dodal.

Ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová zatím podle svých slov vydala na své škole potvrzení na testování jen dvěma osobám.

V domovech seniorů jsou antigenní testy spolehlivější

Koronavirus

Ve středních Čechách se podle prvních odhadů kraje zapojí jen 10 až 20 procent z celkového počtu 26 000 učitelů, jak uvedl krajský radní pro vzdělávání a sport Milan Vácha (STAN). Malý zájem ve Středočeském kraji poté Novinkám potvrdila i hejtmanka Petra Pecková.

V Královéhradeckém kraji projevila zájem asi čtvrtina z přibližně 12 000 pedagogických pracovníků.

Ačkoli v průzkumu minulý týden projevila o testy zájem třetina téměř z 9000 pedagogických pracovníků Libereckého kraje, na odběrová místa zatím dorazily jen desítky. Vyjely i odběrové týmy, které testovaly v některých školách v České Lípě. „Zatím testy odhalily jediný pozitivní případ,” oznámil v pondělí hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Leckde s tímto testováním pomáhají i hasiči - v pondělí kupříkladu odebírali hasiči Ústeckého kraje vzorky 115 pedagogům z Litvínova a okolí ve škole v Ruské ulici.

Učitele pomáhají testovat i hasiči

Domácí

Přesnější celková čísla na Ústecku v tuto chvíli ještě nemají. „Krajský krizový štáb jedná až ve středu dopoledne. Mohu pouze potvrdit, že podle předběžného bleskového průzkumu z minulého týdne, který řešil odbor školství, vyjádřilo zájem cca 25 procent pedagogických pracovníků. Těch je v Ústeckém kraji zhruba 18 000,” odpověděl na dotaz Novinek krajský tiskový mluvčí Martin Volf.

Na dobrovolné testování přišlo do nemocnic Pardubického kraje od pátku do pondělí zhruba 120 pedagogů. Podle mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové není velký zájem o testování ani v následujících dnech.

„Vzhledem k tomu, že až od úterka začala fungovat testovací místa v Sokolově a Chebu, máme k dispozici zatím jen data ze soboty a z pondělí z Karlovarské krajské nemocnice. Z těch prozatím vyplývá, že zájem pedagogů není nikterak velký. Na období 7. - 18. 12. je na testovací místo v Karlových Varech objednáno zatím jen 61, do Sokolova 50 a do Chebu dva pedagogové. Celková kapacita testování je 912 míst, což znamená, že v současné době jsme na 12 procentech kapacity," řekla Novinkám Jitka Čmoková z oddělení vnějších vztahů a kanceláře hejtmana při krajském úřadu Karlovarského kraje.

Co se týká Zlínského kraje, tak např. ve Vsetínské nemocnici se v pondělí dopoledne nechala na covid-19 testovat desítka pedagogů, a to z Masarykova gymnázia, Střední zdravotnické a Vyšší odborné školy zdravotnické ve Vsetíně. Další přišli odpoledne na testy do Kroměřížské nemocnice, bylo jich 11, dalších pět učitelů se nechalo otestovat ve zlínské nemocnici. Všechny výsledky byly negativní.

Na Vysočině se jich na páteční termíny přihlásilo 71, uvedla mluvčí kraje Eva Neuwirthová. V úterý začala testy na koronavirus pro učitele dělat i Nemocnice Havlíčkův Brod - zatím se tam dopoledne přihlásilo asi 14 lidí. I v tomto kraji, kde by se mohlo nechat testovat až 10 tisíc pedagogických pracovníků, je tak zájem mezi učiteli malý.

Moravskoslezský kraj hlásí určitý nárůst zájmu

V Moravskoslezském kraji, kde je kolem 18 tisíc učitelů, přišlo v prvních dvou dnech k odběru vzorků na koronavirus 107 pedagogických pracovníků. Tyto testy odhalily pouze dva nakažené.

„Během pondělka bylo dále odebráno celkem zhruba sto vzorků. V rezervačním systému pak je od úterka (včetně) dalších 1616 zamluvených termínů. Takže zatím zájem pedagogických pracovníků o bezplatné testy: 107 (první dny) 100 (pondělí) 1616 (rezervace). Celkem tedy přes 1800 odběrů. Předpokládáme, že zájem bude výrazně narůstat ruku v ruce s tím, jak si ředitelé škol osvojí používání objednávkového systému,” uvedla pro Novinky krajská tisková mluvčí Nikola Birklenová.

Půjdou Češi na odběry? Plošné testování začne týden před Vánocemi

Domácí

Zato třeba Jihomoravský kraj žádné takové statistiky nemá, jak Novinkám sdělila tisková mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. Těmito údaji nedisponuje ani krajská hygiena.

Proč chodit na test, když zítra může být vše jinak

Celkový minimální zájem pozoruje i prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. „Většina oslovených ředitelů mi odpověděla, že u nich ve škole nejde na test nikdo. Výjimkou byly školy, kde se vyskytl případ koronaviru. Protože hygiena celou sborovnu na testy nyní neposílá, tak šli všichni na preventivní test zdarma. Ředitelé škol museli počet zájemců z řad pedagogů nahlásit minulý týden na kraj. Z našich anket vyplývá, že zájem učitelů je maximálně třetinový,” zmínil pro Novinky.

Podle něj udělala vláda chybu v tom, že se nejprve nezeptala učitelů formou šetření, zda mají o testování vůbec zájem a za jakých podmínek - a až poté měla podmínky podle toho nastavit a akci spustit.

Nechají se učitelé testovat? Zájem je spíše malý

Koronavirus

Proč je vlastně zájem tak nedostatečný? „Někteří již covid prodělali, jiní v tom nevidí smysl, když druhý den může být vše jinak. Jiní zase nechtějí stát ve frontě s ostatními učiteli a nakazit se, hygienické stanice navíc dávají většinou jen málo času na zjištění zájmu,” ozřejmila pro Novinky již minulý týden časté důvody vlažného zájmu pedagogů o testy předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová, která učí na Gymnáziu Josefa Jungmanna Litoměřice.

Jinde se objevily také námitky, že by význam mělo jen povinné plošné otestování všech učitelů, jelikož když je dobrovolné, stejně se otestovaný kantor může druhý den ve sborovně potkat s pozitivním kolegou, který o tom neví.

Na středních školách začala střídavá výuka. Některé VŠ obnovují praktika

Věda a školy

Pedagogičtí pracovníci mají možnost nechat se zdarma otestovat od 4. do 18. prosince. Náklady zhruba 70 milionů Kč se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) budou hradit ze zdravotního pojištění. Učitelé by měli chodit na stěr z nosohltanu na odběrná místa v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Testuje se podle metodického postupu, který obdrželi všichni ředitelé škol.

V Česku je podle statistik ministerstva školství přibližně 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Všech pedagogických pracovníků v těchto školách je přes 200 tisíc.

Reklama

Související články

Středoškoláci se do škol vrátí 7. prosince

Ministerstvo školství potvrdilo, že školy do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích...

Výběr článků

Načítám