Hlavní obsah

Učitele pomáhají testovat i hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K odběrům vzorků mezi pedagogy, které mají potvrdit, že nejsou covid pozitivní, vyjíždějí po celém Česku vedle zdravotních týmů nemocnic i krajské hasičské záchranné sbory.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy. Ilustrační foto

Článek

Například v Ústeckém kraji hasiči vyrazili za pedagogy už v pátek. V tělocvičně Základní školy Moskevská v Jiříkově ve Šluknovském výběžku vzorky odebrali 68 učitelům.

Testuje se bezplatně, a to pomocí antigenních testů
Vendula Matějů, mluvčí hasičů

„Máme sice nějaký plán, kam bychom měli vyjíždět, ten se ale operativně mění. Někdy třeba hygienici řeknou, že mají dostatečné kapacity k odběru, tak nevyrážíme,“ řekl Právu krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V pondělí zase odebírali hasiči Ústeckého kraje vzorky 115 pedagogům z Litvínova a okolí ve škole v Ruské ulici.

S vyučováním problém nebyl

Jednou ze škol, kde v pondělí mobilní tým hasičů vzorky odebíral, byla ZŠ Slovanka v České Lípě. „Testování se zúčastnilo 27 učitelů ze 42. Rozdělili jsme se do tří skupin a pro testování použili malou i velkou tělocvičnu,“ řekl Právu ředitel školy Václav Špetlík.

„V malé se testovalo, ve velké všichni učitelé seděli na židlích v rozestupech a čekali, až na ně přijde řada. Obě tělocvičny hasiči dopředu vydezinfikovali. Každá skupina učitelů měla k dispozici i po jedné šatně,“ dodal ředitel.

Testování kantorů zatím drhne

Domácí

Testování probíhalo podle něj od osmi hodin ráno, takže v době vyučování, škola ale dokázala všechny nepřítomné učitele nahradit. Všechny testy byly negativní.

V Libereckém kraji fungují dva mobilní týmy vyjíždějící do škol. Jeden provozuje liberecká krajská nemocnice, druhý hasiči. V pondělí se testovalo ve školách v Liberci a v České Lípě. Testy zatím odhalily jednoho pozitivního, a to už v pátek, kdy se celé testování teprve rozjíždělo a kdy byla v provozu pouze stacionární odběrová stanoviště.

Během pondělí byly všechny testy mezi učiteli negativní. Čtyři desítky učitelů přišly v pondělí do kulturního domu v Soběslavi, kde je jihočeští hasiči testovali na koronavirus. V sále byly dva odběrové týmy, které na Táborsko přijely z Českých Budějovic.

„Testuje se bezplatně, a to pomocí antigenních testů,“ řekla Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů. Do pondělní třetí hodiny otestovali hasiči 37 kantorů a u jednoho vyšel výsledek pozitivně.

Půjdou Češi na odběry? Plošné testování začne týden před Vánocemi

Domácí

„Učitel musí do karantény a podstoupí ještě PCR test,“ dodala Matějů. V následujících dnech vyjedou jihočeští hasiči testovat kantory také do Třeboně, Suchdola nad Lužnicí či Dačic.

Ve středních Čechách zřídili krajští hasiči tři mobilní odběrové týmy, jejichž členové musí mít zdravotnické vzdělání, aby byli schopni provádět odběry.

Zájem zatím není

„Zatím ale žádný požadavek od učitelů na testování nemáme. Dříve jsme hodně vyjížděli většinou na žádost hygieny do domovů seniorů, ale do škol nás zatím nezvali,“ potvrdila Právu mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Žádný požadavek na testování učitelů nedostali ani hasiči Královéhradeckého kraje. „Jsme ale připraveni okamžitě vyjet,“ řekl Právu mluvčí hasičů Ondřej Sezima.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

„Naše testovací týmy vyjíždějí do regionu už zhruba měsíc, ale do testování učitelů jsme se nezapojili. Nebylo to zatím nutné,“ řekl právu mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. V jihomoravském regionu s testováním speciálně pedagogů začali na několika místech již před pár týdny. Otestovat se tak nechalo například přes 200 učitelů základních a středních škol, za kterými vyjely dva mobilní testovací týmy z nemocnice zřizované krajem v Tišnově.

„Na radnici v Kyjově, kde se testování 24. listopadu uskutečnilo, přijelo 202 učitelů nejen z Kyjova, ale i ze Strážnicka,“ řekl Právu Bořek Semrád, ředitel tišnovské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám