Hlavní obsah

V domovech seniorů jsou antigenní testy spolehlivější

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antigenní testy, které využívají domovy seniorů pro plošné testování, mají výhodu v tom, že oproti běžným PCR testům ukážou výsledek mnohem rychleji, zhruba za 15 až 30 minut. Jejich nevýhodou je snížená citlivost: odhalí přibližně sedm pozitivních případů z deseti. Avšak v domovech seniorů, tedy v uzavřených prostorech, kde se předpokládá vysoká virová nálož mezi klienty, mohou tyto testy odhalit nákazu spolehlivě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Citlivost testů se zvyšuje s vyšší virovou náloží. Pokud například v domově seniorů byla polovina klientů i zaměstnanců pozitivní, nejspíš měli virovou nálož vysokou,“ potvrdil Právu přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie v motolské nemocnici Pavel Dřevínek.

Antigenní testy odhalí nákazu spolehlivěji u pacientů s příznaky covidu. Proto je například Společnost pro lékařskou mikrobiologii, která vypracovávala už v září pro ministerstvo zdravotnictví odborné stanovisko k používání těchto testů, nedoporučuje používat pro vyšetřování bezpříznakových jedinců.

LAMP testy méně funkční

„Vůbec by neměl být používán jako screeningový k vyšetřování jedinců s nízkou pravděpodobností infekce, například u asymptomatického jedince bez kontaktu s onemocněním či pro screening na letištích či hraničních vstupech,“ píše se ve stanovisku.

Testování v ústeckém domově pro seniory potvrdilo nákazu u poloviny klientů

Domácí

Podle něj se mohou antigenní testy používat jako diagnostické pouze v případě absolutní nedostupnosti PCR testů.

PCR metoda testování, která je považována za standard, je založená na principu množení nukleových kyselin. Provádí se ve speciálním prostředí, ve kterém se cíleně mění teplota. Nevýhodou je, že je podstatně dražší a časově náročnější než ostatní metody, je ale v odhalení přítomnosti viru nejspolehlivější. Její chybovost je velmi nízká a v případě falešně negativního výsledku je spíš na vině špatný stěr z nosohltanu.

Alternativou je metoda LAMP, která se v ČR zatím příliš nepoužívá. Vzorek se při ní ponoří do zkumavky se speciální kapalinou, která se v případě přítomnosti viru zabarví. U této metody není třeba měnit teplotu, proto je rychlejší. Výsledek se ukáže zhruba do hodiny, ale je tu časté riziko falešné pozitivity. Látka se může zabarvit i v případě, že testovaný ve skutečnosti koronavirus nemá.

Problémy kolem plošného testování na Slovensku: Smrt při čekání na odběr, opilý lékař

Koronavirus

V ČR se také používají rychlotesty, které ukazují protilátky, jsou ale orientační a málo spolehlivé. Ukazují výsledky z kapilární krve odebrané z bříška palce. Laboratoře v ČR vyšetřují i protilátky ze žilní krve, ty ale ukazují na prodělanou infekci, a to většinou až za několik dní po uzdravení.

Jako materiál se v ČR nejčastěji odebírá stěr z nosohltanu, který se používá u PCR metody a antigenních testů. Může se ale použít i pro LAMP metodu. Příjemnější a snadnější alternativou by mohly být testy ze slin, které mají ukázat výsledek do hodiny. Na českém trhu už jsou, stát je ale stále plošně nevyužívá.

Rychlejší a levnější testy ze slin už v Česku jsou, stát je nevyužívá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám