Hlavní obsah

Chystá se Noc vědců, tématem je čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pátek 24. září se koná Noc vědců. Tématem celorepublikové akce je čas, jeho význam a využití v různých oborech představí řada přednášek a workshopů. Kupříkladu akce v Praze přiblíží proměnu krajiny v čase, výzkum stresu, budou i prohlídky zaměřené na historii i moderní laboratoře. Hlavní program Noci vědců startuje v 17:00, část programu je online.

Foto: Akademie věd ČR

Z minulých ročníků Noci vědců.

Článek

O tom, jak vypadal život ve středověkých a starověkých městech, bude přednáška na Masarykově ústavu vyšších studií ČVUT v Praze.

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT odborníci představí technologie pomáhající pacientům s cukrovkou, přípravy elektrické formule i vývoj závodních motocyklů. Na děti cílí program inspirovaný britským seriálem Doctor Who (Pán času).

Foto: Akademie věd ČR

V pátek 24. září se koná Noc vědců.

Ochutnat cvrčky

Na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze budou lidé poznávat málo známé druhy koření. Seznámí se také se „školním“ chovem cvrčků, cvrčky mohou i ochutnat. Tamní odborníci pohovoří i o proměnách rybí obsádky a kvality vod během dekád i změnách v lesích a možnostech jejich obnovy. Vědci představí též výzkum orientace psů v čase a prostoru.

Noc vědců představuje využití robotů v astronomii, medicíně či zemědělství

Věda a školy

Program pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) láká na světelné dílny a workshopy, kde si děti vyrobí masti i šperky z nerostů. Škola doporučuje rezervaci.

Exkurze na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR lidem ukáže, co technicky zabezpečuje chod pracoviště – baterky a svítilny se budou hodit. Proběhnou i pokusy pro děti, i zde je třeba rezervace. Vědci mj. představí, jak světlo ovlivňuje hmotu.

Foto: Akademie věd ČR

Na spořilovském pracovišti Astronomického ústavu AV ČR se koná beseda s vědci, kteří se zabývají výzkumem galaxií, černých děr a rotace Země. Zajímavý program bude i v planetáriu a ve hvězdárnách, a to např. i v Brně.

Pozor na ponocování i rodinný rozpočet

Odborníci z pražského Ústavu experimentální medicíny pohovoří o vývojových stadiích embrya, vlivu věku na rozvoj cévní mozkové příhody i o důležitosti prevence nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Online přednášky z Akademie věd budou o tom, jak nám může uškodit ponocování, či o významu času při předpovědi počasí.

Na stopě posledním lovcům a sběračům. V převisech na Kokořínsku našli archeologové pravěká ohniště

Věda a školy

Řadu akcí pořádá také Univerzita Karlova. Na Albertově si lidé poslechnou, co se v těle odehrává při stresu, kdy může pomoci a kdy škodí nebo jak se čas podepisuje na kvalitě kostí. Návštěvníci si projdou i mineralogické muzeum a prohlédnou fosilní nálezy v Chlupáčově muzeu historie Země. Také tady je třeba rezervace, stejně jako na komentované prohlídky v Karolinu.

Jedna z akcí na Vysoké škole ekonomické (VŠE) se zaměří na finanční gramotnost a poradí se sestavením rozpočtu.

Jak čas dopadá na kvalitu piva

Akce ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském ukážou, jak čas dopadá na složení a kvalitu piva.

Nejstarší prosné bylinné pivo v Evropě se 3000 let ukrývalo ve vědru na Pardubicku

Věda a školy

V Národním zemědělském muzeu se pak bude vařit menu podle starých receptů, v plánu jsou i přednášky o vinné révě či o šlechtění zvířat.

Akce koordinují univerzity z Ostravy

Noc vědců se koná od roku 2005. Zapojuje se přes 20 univerzit a vysokých škol. Dále se účastní více než 40 vědeckých institucí, science center, hvězdáren a dalších organizací. V současnosti akci koordinuje Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě.

„Ústřední téma, čas, vnímáme nejen jako fyzikální veličinu, naopak vybízí i k velké představivosti. Můžeme se bavit o čase ve spojitosti s životní změnou, s vývojem technologií nebo s lékařstvím. O poločase rozpadu ve smyslu úvahy nad společností nebo likvidací odpadů,“ poznamenala Jitřenka Navrátilová, zástupce ostravského národního koordinátora Noci vědců.

Foto: Akademie věd ČR

Ilustrační snímek.

V Brně se většina programu uskuteční naživo. Vědecký zábavní park Vida! připravil pokusy související s časem. Návštěvníci se třeba naučí poznávat stáří stromů podle letokruhů a vyrobit sluneční a přesýpací hodiny.

Masarykova univerzita zkoumá zdraví hasičů. Dá jim doporučení, jak zlepšit prevenci

Věda a školy

Brněnská Mendelova univerzita ukáže vývoj a změny v čase u krajiny, vody, rostlin, hmyzu, kuřete ve vejci, ale i celého lesa. Návštěvníci uvidí, jak se staví krov v průřezu od středověku po současnost. Zájemci si vyzkouší také oblek simulující stáří. Masarykova univerzita připravila videa a podcasty – diváci se dozvědí, jak určit přesný čas smrti či jak se propojuje čas a právo.

S časem budou operovat i univerzity v Ostravě, Plzni, Zlíně, Liberci, Hradci nebo v Pardubicích. Do celé Noci vědců se online i fyzicky zapojí 42 měst, od Karlových Varů přes Mladou Boleslav, Jihlavu až po Valašské Meziříčí.

Foto: Akademie věd ČR

Část programu proběhne online.

Vše o programu naleznete zde. Výhodou online částí programu podle organizátorů je, že zůstanou dostupné po delší dobu a účastníci si tak mohou Noc vědců vychutnávat až do konce roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám