Hlavní obsah

Na stopě posledním lovcům a sběračům. V převisech na Kokořínsku našli archeologové pravěká ohniště

Jak žili poslední pravěcí lovci a sběrači v českých zemích a jak tehdy vypadala zdejší krajina? Na tyto otázky hledá odpověď mezinárodní tým archeologů. V rámci dlouholetého zkoumání převisů Diamant a Dóm na Kokořínsku odborníci letos nalezli dvě prastará ohniště. O úspěchu informovala Akademie věd.

Foto: K. Pauknerová a K. Kapustka

Ohniště s kamenem a kůlovými jamkami před (vlevo) a po preparaci (vpravo) v převisu Dóm. Uprostřed je fotografie archeologického výzkumu v převisu Dóm.

Článek

Skalní převisy patří mezi nejdůležitější lokality, kde lze v našem prostředí severního mírného pásu zachytit cenné informace o pravěkých lovcích a sběračích. Oproti pozdějším zemědělcům po polovině 6. tisíciletí před naším letopočtem tyto společnosti většinou neměly stálá sídla a nestavěly architekturu, která by zanechala výraznější stopy v krajině.

Skupiny lovců a sběračů byly sice mobilní, ale často využívaly některé krajinné útvary, třeba právě převisy.

Foto: K. Pauknerová a K. Kapustka

Ohniště s kamenem a kůlovými jamkami v převisu Diamant

„Našli jsme dvě stejně konstruovaná ohniště z doby lovců a sběračů ve dvou různých převisech. Okolo ohnišť jsou stopy konstrukce z kůlů. Najít v jedné sezoně takové dvě obdobné nálezové situace je mimořádné,“ poznamenala Karolína Pauknerová z pražského Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

Ze stejného období a 4 km od sebe

Podle aktuálních poznatků z terénního výzkumu obě ohniště pocházejí ze stejného období, tzv. mezolitu. Mezolit neboli střední doba kamenná označuje období mezi 10 000 př. n. l. a 8000 př. n. l.

Nejstarší prosné bylinné pivo v Evropě se 3000 let ukrývalo ve vědru na Pardubicku

Věda a školy

Lidé, kteří se na Kokořínsku před tisíciletími pohybovali, zanechali ve dvou převisech, vzdálených od sebe vzdušnou čarou téměř čtyři kilometry, podobné stopy a totožná ohniště. Teoreticky může jít dokonce o pozůstatky po aktivitách jedné skupiny, byť to nelze stoprocentně dokázat.

Foto: K. Pauknerová a K. Kapustka

Práce na sondě v převisu Diamant

„Obvykle je obtížné v období mezolitu stanovit, a to i za použití radiouhlíkového datování, jestli tatáž skupina navštívila v regionu více míst. Komplexnost postupů, ať už výrobních, nebo konstrukčních, je jedním z argumentů pro pohyb právě jedné skupiny lidí,“ podotkla Katarína Kapustka z Archeologického ústavu AV ČR.

Následovat podle ní bude analýza obsahu ohnišť, který z nich odebrali k laboratornímu prozkoumání.

Objev, který nemá obdoby. Výzkumníci našli na trase Čertovy brázdy u Lipan liniový val

Věda a školy

Tým, jehož členem je i Matthew Walls z kanadské Univerzity v Calgary, se soustředil na sondáže ve velkých převisech poblíž Harasova a hradu Kokořín. Převisy jsou nazvány Diamant podle prvního nálezu kamenné suroviny - křišťálu, materiálu pro výrobu kamenných nástrojů, a Dóm podle zaobleného a vysokého tvaru střechy převisu.

„V obou jsme našli velmi zachovalý biologický materiál z dávných období, např. pravěké skořápky lískových ořechů a kosti zvířat. Kromě toho také několik ohnišť a kamenných nástrojů, z mladších období pak střepů z doby bronzové,“ popsala Pauknerová.

V převisech badatelé odkryli vrstvy usazenin o mocnosti zhruba 120 centimetrů, které obsahovaly stopy lidské činnosti od doby lovců a sběračů až po trampské ohniště při povrchu.

Foto: K. Pauknerová a K. Kapustka

Vlevo křišťál, který dal převisu Diamant jméno a který je surovinou pro výrobu kamenných nástrojů. Uprostřed nálezy ze síta z převisu Dóm: kamenné nástroje, úlomky kostí a uhlíky. Vpravo první mikrolit z převisu Dóm, který indikuje období lovců a sběračů.

Kokořínsko si vědci vybrali, jelikož tušili, že zde vzhledem k jeho poloze s velkou pravděpodobností poslední lovci a sběrači procházeli.

„V našich výzkumech jsme zachytili jak období pozdního paleolitu - starší doby kamenné (lokalita Kožený zámek), tak období mezolitu. Zatímco v pozdním paleolitu byla krajina suchá a holá, v mezolitu se uvažuje o větší vlhkosti i zalesnění. Jde o velkou klimatickou změnu,“ dodala Kapustka.

Reklama

Související články

Žena z doby bronzové vládla s muži

Nález ostatků muže a ženy uložených ve velké keramické nádobě u jihošpanělské La Almoloye vyvolal spekulace o podílu žen na vládě v době považované spíše za...

Výběr článků

Načítám