Hlavní obsah

Český astronaut do vesmíru nepoletí. Nejsou peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun).

Foto: ESA

Aleš Svoboda

Článek

Novinářům to ve středu řekl šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.

Podle Kobery se americká společnost obrátila na evropské státy, které mají podobně jako ČR svého astronauta v rezervním týmu Evropské vesmírné agentury (ESA).

„V současné době finanční prostředky na to, aby (Svoboda) letěl (do vesmíru) nemáme,“ řekl Kobera na akci o možných aktivitách na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kterou dnes pořádalo italské velvyslanectví v Praze. Šéf odboru poukázal na obtížnou ekonomickou situaci v ČR.

Česko může mít už příští rok nového astronauta

Věda a školy

Ministerstvo dopravy o nabídce informovalo letos v červnu. Svoboda dnes nechtěl rozhodnutí komentovat. „Je to rozhodnutí na politické úrovni a já se nemůže vyjadřovat k tomu, jaké mají priority na různých ministerstvech či na vládní úrovni,“ uvedl.

Kobera nevyloučil, že by Česká republika mohla podobnou nabídku dostat od Axiomu či jiných společností i v budoucnosti.

Podle něj by se financování mělo řešit prostřednictvím spolupráce se soukromým sektorem. Na misi by tak měly přispět firmy, například ze zbrojního, leteckého průmyslu či ty, které by chtěly na ISS provést nějaké experimenty nebo výzkum.

ESA vybrala loni v listopadu českého stíhacího pilota Svobodu do svého záložního týmu astronautů, který má 11 členů. V hlavním týmu je pět astronautů. ESA vybírala ze zhruba 22 600 uchazečů, z nichž 200 se přihlásilo z České republiky.

Krátkodobá kosmická mise by ČR stála až 1,5 miliardy korun, sdělilo ministerstvo dopravy

Věda a školy

V případě přijetí nabídky mohl být Svoboda druhým Čechem ve vesmíru. Prvním byl před 45 lety také vojenský pilot Vladimír Remek, který vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarovem posádku kosmické lodi Sojuz 28.

Československo se tak koncem 70. let stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí, jejíž občan se podíval do vesmíru.

Do vesmíru už letěl Izraelec i Saúdští Arabové

Šestatřicetiletý stíhací pilot Armády ČR, kapitán Aleš Svoboda, slouží na 21. základně taktického letectva v Čáslavi, od roku 2016 létá na stroji JAS-39 Gripen.

Americká společnost Axiom Space, která nabídku České republice učinila, je soukromá firma, která se specializuje na komerční lety do kosmu.

Roku 2016 ji založili Michael T. Suffredini a Kam Ghaffarian s cílem vlastnit a provozovat první komerční vesmírnou stanici na světě. Mezičlánkem jsou právě komerční lety.

Do vesmíru už Axiom vyslala dvě komerční mise. První Ax-1 se uskutečnila v dubnu 2022, přičemž cestu na ISS si zaplatili Američan, Kanaďan a Izraelec. Druhá proběhla na konci loňského roku, kdy na ISS letěla dvojice Saúdských Arabů a dva Američané.

Yemi A. D. pro Novinky: Ve vesmíru strávím šest dnů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám