Hlavní obsah

Cermat: Rodiče budou moci na webu určit, která přihláška na střední školy platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Cermat připravuje v elektronickém systému pro přihlášky na střední školy funkci, která rodičům umožní vybrat jednu platnou přihlášku, pokud jich podali chybně více. K dispozici by funkce měla být v nejbližších dnech, sdělila mluvčí Cermatu Jana Patáková. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí ve středu odpoledne uvedl pro ČTK, že by funkce měla být dostupná ve čtvrtek.

Foto: repro DiPSy

Systém DiPSy k podávání přihlášek na střední školy

Článek

Doteď je každá přihláška, kterou rodiče přes elektronický systém DiPSy pošlou a dostanou od Cermatu potvrzení, platná. Může se tak stát, že jsou některé přihlášky duplicitní.

Na spuštění funkce zpětvzetí přihlášky Cermat podle Patákové upozorní. „Je to možné, že to bude dnes (ve středu) nebo že to bude zítra,“ řekla nejprve Patáková. „Mělo by to být zítra (ve čtvrtek) dostupné,“ napsal ve středu odpoledne Krejčí.

Pokud se náhodou stane, že jich (přihlášek) tam zůstane víc, nic se neděje. Protože po 20. únoru je pak přímo bude kontaktovat ředitel školy.
Jana Patáková, Cermat

Rodič po přihlášení uvidí všechny podané přihlášky a bude moci vybrat, která je správná, zbylé přihlášky by se měly ze systému vymazat.

Elektronické přihlášky na střední školy fungují bez zádrhelů

Domácí

V případě potřeby má rodiče kontaktovat ředitel školy

Pokud by rodiče neoznačili platnou přihlášku, budou je kontaktovat ředitelé středních škol. „Pokud se náhodou stane, že jich tam zůstane víc, nic se neděje. Protože po 20. únoru je pak přímo bude kontaktovat ředitel školy,“ vysvětlila Patáková.

Určit, která přihláška je platná, a odstranit zbylé může jen ten rodič či zákonný zástupce, který je podal. Přihlásí se opět přes Identitu občana. Může i podat novou přihlášku.

Ředitelé středních škol podle Patákové aktuálně nemusí řešit, kolik mají v systému duplicitních přihlášek, protože rodiče můžou přihlášky podávat a měnit až do 20. února. Do té doby by ředitelé podle ní neměli do přihlášek zasahovat.

Za víkend evidoval Cermat zhruba 900 duplicitních přihlášek. Šlo o opravy zaslaných přihlášek, někteří lidé také podávali chybně tři přihlášky, každou na jinou školu. Všechny školy, na které se uchazeči hlásí, musí být zapsané na jedné přihlášce - uchazeči oborům přiřadí priority, čímž určí, na kterou školu chtějí nejvíce.

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Domácí

Počet přihlášek podaných přes systém DiPSy zatím podle Krejčího překonal 30 tisíc. Duplicitních je podle něj zhruba deset procent.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Lze se hlásit i „papírově“

Podle Cermatu by systém DiPSy mohlo využít 50 až 70 procent rodičů. Uchazeči mohou přihlášky na školy vedle plně elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

Ředitelé středních škol budou do systému zadávat přihlášky, které jim přijdou papírovou či hybridní formou. Krejčí dříve uvedl, že by se funkce měla ředitelům zpřístupnit koncem tohoto týdne. Papírové přihlášky musí ředitelé do systému podle metodiky ministerstva školství zadat do pěti dnů od termínu pro podání přihlášky.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

KOMENTÁŘ: Další rána digitalizaci pod pás – Alex Švamberk

Komentáře

Cermat je příspěvkovou organizací ministerstva školství, zajišťuje jednotné přijímací a maturitní zkoušky. Letos by měl podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové pracovat s rozpočtem zhruba 210,6 milionu korun. „Na Cermatu máme k dnešnímu dni 83,76 úvazku,“ uvedla na dotaz ČTK Patáková.

V Cermatu se má v nadcházejících dnech uskutečnit kontrola efektivity hospodaření a personálních nákladů, jak oznámil novinářům v úterý po jednání o prodloužení termínu podávání přihlášek na SŠ ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Kontrola by se měla zaměřit na hospodaření organizace nejen v současnosti, ale za posledních deset let.

Co se týká možného prodloužení lhůty pro podání přihlášky na střední školu, Bek se rozhodl tak neučinit. V platnosti zůstává termín 20. února - do té doby mohou uchazeči odeslat přihlášku elektronicky, papírově nebo tzv. hybridním způsobem. O prodloužení lhůty uvažoval ministr kvůli tomu, že systém pro podání elektronických přihlášek neodstartoval podle plánu uplynulý čtvrtek, ale až v pátek před půlnocí.

Ministr školství neprodloužil termín pro podání přihlášek

Domácí

Reklama

Související články

Jak vybrat tři školy?

Letos mají uchazeči o střední školy volnější ruku. V prvním kole přijímaček si vybírají místo dvou škol tři, šance uspět se tak zvyšuje. Jakou strategii...

Výběr článků

Načítám