Hlavní obsah

Elektronické přihlášky na střední školy fungují bez zádrhelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronický systém přihlášek na střední školy, který Cermat nakonec spustil v pátek večer, o víkendu normálně fungoval. Novinkám to potvrdili ředitelé některých středních škol a také rodiče, jejichž potomek míří k dalšímu vzdělávání.

Foto: repro DiPSy

Systém Dipsy na podávání přihlášek na střední školy

Článek

Cvičně svého syna Jakuba vyzkoušela přihlásit Kamila Novotná z pražských Strašnic. Chlapec se totiž ještě definitivně nerozhodl, kterou střední školu vybere. „Přijde mi to docela hezky udělané a určitě jednodušší než dosavadní systém. Fakt nikam nemusím chodit,“ svěřila se Právu Novotná, která k počítači usedla v sobotu ráno.

Cermat, který je za přípravu přijímacího řízení odpovědný, měl systém původně spustit 1. února, kvůli problémům s nahráváním příloh a ověření bezpečnosti ale spuštění o den odložil.

Podle Kateřiny Chejlavové, ředitelky Církevní základní a střední školy v Plzni, nehraje zpoždění startu o den žádnou roli, protože je možné podat přihlášku kdykoliv až do 20. února.

Cermat vydal videomanuál k přihláškám na střední školy

Věda a školy

Připomněla, že ministerstvo školství v tuto chvíli řeší, zda konečný termín ještě neprodloužit. „Myslím si, že by bylo lepší ho ponechat, protože na 20. únor jsou navázané další termíny celého dlouhého procesu přijímacího řízení,“ uvedla.

Nervozitu, která kolem nového systému panuje, plně chápe. „My jsme tam nějaké věci zkusili zadat a z pohledu školy je systém jednoduchý a přehledný, věřím, že takový je i z pohledu rodičů a žáků,“ podotkla a apelovala na všechny, aby digitální přihlášky skutečně využívali a nepodávali papírové. „Protože jestli středním školám teď něco pomůže, tak to, když tato agenda bude v elektronické formě a nebudou ji muset ručně zadávat,“ řekla.

Nový způsob přihlášení dítěte otestoval také ředitel jedné z nejoblíbenějších pražských obchodních akademií, která sídlí v Heroldových sadech ve Vršovicích, Richard Žert. „Normálně to fungovalo,“ konstatoval v sobotu. Zůstane-li systém funkční a všechno bude bez problémů, považuje novou metodu za jednodušší pro všechny zúčastněné.

I kdyby systém nefungoval ještě pár dnů, času na přihlášení by bylo ještě hodně. Není třeba hysterčit
Jarmila Chytilová

Jaký je aktuální zájem o jeho školu, o víkendu nevěděl, neboť to budou moci ředitelé zjistit až v pondělí. „Zkušenosti z uplynulých let ukázaly, že většina přihlášek přicházela až v posledních dnech,“ poznamenal.

V pondělí se stavem systému bude zabývat i ředitelka plzeňského soukromého Gymnázia Františka Křižíka a základní školy Šárka Chvalová. „Není třeba to hrotit, času je spousta, dá se to bez problémů stihnout,“ podotkla.

„Kolegyně z toho byla na mrtvici, když v pátek systém nefungoval. Pořád lamentovala, jak to řešit. Já byla celkem v klidu. Mám stejně starou dceru jako ona. Taky ji čekají přijímačky, ale proboha, i kdyby systém nefungoval ještě pár dnů, tak je to sice takový klasický český binec, ale času na přihlášení by bylo ještě hodně. Není třeba hysterčit,“ řekla Právu v neděli Jarmila Chytilová z Olomouce, která s přihláškou ještě pár dnů počká.

Také ředitel mladoboleslavského Gymnázia Dr. Josefa Pekaře Petr Dostál považuje hysterii, jež se kolem nového systému strhla, za zbytečnou. „Děti i rodiče mají na přihlašování dost času,“ reagoval v neděli pro Právo. I on testoval, neboť je otcem deváťáka. A ani on nenarazil o víkendu na komplikace. Očekává, že nápor přijde příští týden.

„Pokud aplikace bude korektně fungovat teď už pořád, tak to tragédie není. Samozřejmě bude záležet na tom, jak rodiče budou chtít systém využívat, protože špatný rozjezd asi spoustu uchazečů přesvědčil o tom, že papír vždycky zvítězí, což by byla ale chyba,“ sdělil Právu v sobotu ředitel Slovanského gymnázia v Olomouci Radim Slouka.

Cermat spustil systém elektronických přihlášek na střední školy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám