Hlavní obsah

Termíny pro přihlášky neprodlužovat, shodují se ředitelé škol i šéf Cermatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužit lhůtu pro podání přihlášky na střední školu by přineslo více škody než užitku, shodují se ředitelé škol a Miroslav Krejčí, šéf Cermatu, který má přijímací řízení na starost.

Foto: repro DiPSy

Systém Dipsy na podávání přihlášek na střední školy

Článek

Možnou změnu termínu má v úterý oznámit ministr školství Mikuláš Bek (STAN), uvažuje o ní kvůli zpožděnému startu systému DiPSy, přes který se elektronické přihlášky letos podávají. Namísto uplynulého čtvrtka se spustil až v pátek hodinu před půlnocí. Původní plán počítá s tím, že uchazeči mají s přihláškami čas do 20. února.

„Doufám, že k prodloužení nedojde. Kdyby se školám zkrátil čas na přepis papírových přihlášek do systému, byl by to problém,“ řekl Milan Maršík, ředitel Střední průmyslové školy elektrotechniky a informačních technologií v Dobrušce.

Podobně mluvil ředitel Gymnázia Jana Palacha v Praze Michal Musil. „Znám mentalitu rodičů, přihlášky začnou nosit později,“ vysvětlil, proč nepovažuje odložený start za problém.

Elektronické přihlášky na střední školy fungují bez zádrhelů

Domácí

Pro pohyb termínů není ani šéf Cermatu Krejčí. Je podle něj možné, že se útočníci pokusí na konci lhůty pro podávání přihlášek o takzvaný DDoS útok, při němž web zahltí velkým počtem přístupů přes různé počítače. Kvůli tomu by pak lidé opět nemohli přihlášky podávat a termín odevzdání by se musel znovu posunout. Následně by bylo nutné změnit i datum přijímacích zkoušek.

Hackeři už útočili

Tři útoky „zahlcením“ už se na DiPSy uskutečnily v sobotu, automatická ochrana je ovšem dokázala odrazit. „Takový útok se nedělá pro zábavu, někdo ho zaplatil. Buď se snaží zdiskreditovat mě, nebo vládu, jiný důvod mě nenapadá,“ popsal ředitel Cermatu.

Běžný nápor podle něj DiPSy zvládá dobře. „Měl jsem strach z prvního dne provozu, ale systém i ty desítky tisíc zvědavců vyřešil. V jeden okamžik jej používá třeba sto padesát lidí, v průměru tam tráví deset až patnáct minut,“ dodal Krejčí.

Ještě v tomto týdnu se k uchazečům v DiPSy připojí i ředitelé škol, kteří dostanou možnost pracovat s přihláškami. „Původně jsme plánovali, že jim dáme všechny funkce mezi nadcházejícím pátkem a pondělím. Nakonec ovšem vedení škol vyjdeme vstříc a začneme funkce spouštět postupně a dříve,“ řekl ředitel Cermatu.

KOMENTÁŘ: Další rána digitalizaci pod pás – Alex Švamberk

Komentáře

Jako první by ředitelé mohli v systému potvrzovat takzvané hybridní přihlášky, tedy ty, které uživatel vyplní na počítači, vytiskne a papírový dokument doručí škole. Následovat bude přepisování přihlášek vyplněných na papíře, z čehož mají ředitelé největší obavy. „Doufáme, že jich nebude mnoho. Přepisuje je vždy škola, kterou má uchazeč na prvním místě,“ podotkl ředitel Milan Maršík.

Ředitel Cermatu se vyjádřil i ke gramatickým chybám, které po spuštění DiPSy odhalili pozorní rodiče, například systém popřál hodně zdaru při „příjmacích zkouškách“. „Opravoval jsem snad deset a více pravopisných chyb a překlepů, bohužel vývojáři opravy omylem nezanesli, ale teď už jsou chyby opravené,“ vysvětlil Krejčí.

Kvůli přešlapům nyní rezignovat nehodlá. „Když teď odejdu, obávám se, že přijímačky nebudou. Od začátku do konce je to projekt jednoho člověka,“ řekl ředitel Cermatu.

Start systému pro rodiče a potenciální studenty, ale také střední školy ohlásil Cermat na minulý čtvrtek, ještě předtím ovšem tamní programátoři odhalili chybu, opravili ji a vše znovu otestovali. Přes stránky dipsy.cz mohou nakonec zájemci vstupovat od pátečního pozdního večera.

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám