Hlavní obsah

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na systém DiPSy pro podávání elektronických přihlášek na střední školy zaútočili během víkendu hackeři, automatická ochrana ovšem napadení odrazila.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Hacker. Ilustrační snímek

Článek

Silnější útok probíhal v sobotu mezi 12:35 a 12:45, útočníci použili metodu DDoS, kdy se snaží web zahltit velkým počtem přístupů přes různé počítače. Někteří uživatelé kvůli tomu mohli mít pocit, že se stránka načítá pomalu.

Další pokusy o útok pak byly zaznamenány kolem páté hodiny odpoledne a další kolem sedmé večer.

Systém jako takový nebyl narušen, případné problémy uživatelů byly způsobeny právě tím, že se spustila ochrana před útokem. „První dvě minuty bylo snížené množství uživatelů v systému a zbytek doby systém normálně fungoval,“ uvedl pro ČTK Miroslav Krejčí, ředitel státní organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná.

Za víkend bylo před systém podáno 10 000 přihlášek, konkrétně do 17. hodiny jich bylo 10 310.

Podle Krejčího se množí dotazy, co by rodič nebo potomek měli dělat, pokud by se elektronická přihláška při zpracování ztratila. Zásadní je podle Krejčího potvrzovací e-mail, který přijde po odeslání přihlášky. Součástí tohoto e-mailu je soubor ve formátu pdf a právě na jeho základě by se případně žák dodatečně dopsal mezi řádně přihlášené studenty, pokud by se jeho přihláška ztratila.

Přijímačky digitalizujeme, ale testování dětí bychom měli spíš zrušit. Náš systém zadupe řadu talentů

Chuťovky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám