Hlavní obsah

Boeing a NASA odkládají start lodi Starliner, nový termín neznámý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Boeing a americká vesmírná agentura NASA kvůli závadě již několikrát odložily plánovaný start druhého zkušebního letu kosmické lodi CST-100 Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle vyjádření NASA jsou na vině přetrvávající problémy s indikátorem polohy ventilů na motorech lodi. Agentura neupřesnila, kdy bude následovat další pokus o start, ke kterému nedošlo nakonec ani v sobotu 7. či v neděli 8. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Nosná raketa Atlas V společnosti United Launch Alliance (podnik společností Boeing a Lockheed Martin) s kosmickou lodí firmy Boeing jménem CST-100 Starliner minulý týden na odpalovací rampě na základně na floridském mysu Canaveral.

Článek

NASA a Boeing se snažily různými způsoby přijít na to, proč loď nefunguje tak, jak by měla, nicméně na důvod přetrvávajícího problému zatím zřejmě společnosti nepřišly.

„Týmy inženýrů vyloučily řadu možných příčin včetně těch softwarových, ale je zapotřebí více času na dokončení posudku,“ uvedla NASA minulý týden.

Virgin Galactic zdražila cestu do kosmu. Zájemce si musí připravit minimálně deset milionů korun

Svět

Boeing proto Starliner deaktivoval a celá raketa Atlas V, která má loď vynést do vesmíru, zamířila do vertikální „garáže“ (VIF) nedaleko odpalovací plochy, kde ji technici mohou lépe zkoumat.

„Nadále se pracuje na vyhodnocení situace okolo ventilů v lodi Starliner. Nový termín startu zatím nebyl oznámen,“ potvrdil pro Novinky specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Ke startu by však mohlo dojít ve „vhodném srpnovém termínu“.

Pokus v roce 2019 se nezdařil

Starliner má každopádně v rámci testovací mise dopravit náklad na orbitální komplex a zhruba o necelý týden později přistát zpět na Zemi.

Aktuální plánovaný let měl být již druhým pokusem. První test této kosmické lodi v prosinci 2019 s předpokládaným přistáním na ISS se nezdařil.

Americká loď Starliner má problémy, k ISS nedoletí

Věda a školy

Plavidlo se tehdy nedokázalo dostat na stanovenou oběžnou dráhu a nemohlo se proto k ISS přiblížit. O dva dny později alespoň zdárně přistálo v poušti v Novém Mexiku. Neúspěch podle sdělení společnosti způsobily chyby v softwaru.

Úvodní potíže s Naukou

Start nynějšího letu byl poprvé odložen už v pátek 30. července kvůli problémům na ISS, u níž o den dříve zakotvil ruský víceúčelový modul Nauka. Jeho motory se totiž po napojení nečekaně spustily a vychýlily celý orbitální komplex z jeho normální letové polohy na nejméně 45 minut.

Poté, co byly aktivovány motory jiného modulu na stanici, se podařilo původní polohu obnovit. Incident pravděpodobně nezpůsobil žádné škody.

Ruský modul Nauka už zdárně kotví u ISS, způsobil tam ale komplikace

Věda a školy

Inženýři start lodi CST-100 Starliner odložili podruhé v pondělí 2. srpna právě kvůli vadným indikátorům ventilů. Další odklady následovaly.

Koncem minulého týdne se sice podle Václavíka již podařilo některé ventily otevřít, práce však stále nejsou u konce.

Reklama

Související články

Nejsme ve vesmíru sami, věří šéf NASA

Minulý pátek došlo ke zveřejnění zprávy, v níž příslušníci americké armády porovnávají 144 pozorování UFO. V pondělí se k ní vyjádřil i současný šéf NASA...

Výběr článků

Načítám