Hlavní obsah

Nejsme ve vesmíru sami, věří šéf NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý pátek došlo ke zveřejnění zprávy, v níž příslušníci americké armády porovnávají 144 pozorování UFO. V pondělí se k ní vyjádřil i současný šéf NASA a bývalý astronaut Bill Nelson. Zpráva podle něj říká, že nikdo neví, s čím se piloti setkali. On sám je o existenci mimozemského života přesvědčen, ačkoli podle něj nic nedokazuje, že by Zemi nějaké civilizace navštěvovaly.

Foto: Profimedia.cz

Bill Nelson, současný šéf NASA

Článek

Víme, že nic nevíme. Zhruba tak okomentoval Nelson pro CNN zprávu zveřejněnou minulý týden.

„Ano, viděl jsem utajenou zprávu (včetně příloh, které zveřejněny nebyly – pozn. red.). Je to v podstatě to, co jsme si mysleli. Nevíme, co námořní piloti viděli. Oni vědí, že něco viděli, sledovali to, zaměřili na to radary a ono se to znenadání začalo rychle pohybovat z jednoho místa na druhé,“ uvedl Nelson.

Bývalý demokratický senátor za Floridu se v roce 1986 stal po Jakeu Garneovi druhým aktivním politikem z Kongresu, jenž se podíval do vesmíru. Nyní podotkl, že právě coby senátor v letech 2001 až 2019 často hovořil s piloty, kteří viděli UFO.

Americká vláda zveřejnila dokument o UFO, 18 setkání je podezřelých

Koktejl

„Mluvil jsem s těmi piloty při slyšeních Senátního výboru pro ozbrojené síly a měl jsem z toho pocit, že tam venku zcela jasně něco je. Nemusí to být nutně mimozemské. Pakliže je to však technologie některého z našich protivníků, pak musíme být znepokojeni,“ řekl Nelson.

Je ovšem přesvědčen, že technologie zachycené při pozorování UFO či spíše UAP (unidentified aerial phenomena – neidentifikovaný vzdušný jev), jak nyní úřady vzdušným fenoménům říkají, nepatří nikomu z politických rivalů.

Jedním dechem nicméně dodal, že pozorování přímé důkazy o návštěvnících z vesmíru neposkytují.

Vědci NASA se zapojí do objasňování UAP

Pokud však mluvíme o životě mimo Zemi obecně, to už je Nelson jiného názoru.

„Lidé touží po odpovědích. A pochopitelně už od prvního Star Treku lidé touží zjistit, co leží v kosmu. Jsme sami? Osobně si myslím, že ne,“ dodal Nelson s tím, že vesmír je opravdu velký a přítomnost života na jiných planetách je pravděpodobná.

NASA nyní podle Nelsona bude rovněž pracovat na možných vysvětleních, které by objasnily pozorované UAP.

Řada skeptických vědců je dlouhodobě přesvědčena, že pozorování lze vysvětlit kombinací přírodních jevů a optických klamů.

Zastánci teorie návštěvníků odjinud ve shodě s konspirátory tvrdí, že vláda ty nejdůležitější informace, které by jejich teorii potvrdily, tají.

Zpráva o UFO: Více než mimozemšťanů se americké úřady obávají tajných zbraní protivníků

Koktejl

Dlouho očekávané odtajnění zprávy tak mnoho nového nepřineslo. Alespoň v očích veřejnosti.

V očích úřadů a armády ale dochází k významnému posunu. Piloti se dle všeho nebudou tolik obávat nahlašovat, že viděli UAP. Dřív bylo toto téma mezi nimi tabu, čelili posměchu a báli se o kariéru.

Nyní, když úřady začínají brát tato hlášení vážně, je pravděpodobné, že jich bude přibývat.

Tato pozorování však nebudou mít takový punc výjimečnosti. Zjistí se totiž, že jde o běžné jevy, které mají pramálo společného s mimozemskými civilizacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám