Hlavní obsah

Bezpilotní loď se připojila ke vznikající čínské vesmírné stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

K základnímu modulu budoucí čínské vesmírné stanice se o víkendu připojila bezpilotní zásobovací loď s vybavením pro kosmonauty a palivem. S odvoláním na čínské zdroje o tom informovaly agentury Reuters a AP. Dokončení orbitálního komplexu je plánováno na příští rok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína poslala ke své vznikající vesmírné stanici bezpilotní zásobovací loďVideo: Reuters

 
Článek

Nákladní loď Tchien-čou-2 (Nebeská loď-2) na modulu Tchien-che (Nebeská harmonie) podle státní agentury Nová Čína zakotvila okolo páté hodiny ranní pekingského času (v sobotu 23:00 SELČ), osm hodin poté, co se vznesla z ostrova v Jihočínském moři. Na oběžnou dráhu ji dopravila raketa Dlouhý pochod-7 Y3.

Původně mělo plavidlo odstartovat dříve v květnu, ale z technických důvodů byl start odložen, informovala čínská média.

Čína vypustila do kosmu základní modul své orbitální stanice Nebeská harmonie

Věda a školy

Na palubě zásobovací lodi byly pohonné hmoty pro udržení budované stanice na oběžné dráze a zásoby pro budoucí posádku. Tchien-čou-2 je druhá z 11 misí, které jsou potřeba pro dokončení komplexu v příštím roce.

Základní modul Tchien-che budoucí stanice vynesla na oběžnou dráhu raketa Dlouhý pochod 5B na konci dubna.

Konkurence pro ISS?

Po dokončení má mít čínská orbitální stanice tři moduly – cílem je uvést do provozu druhou funkční orbitální laboratoř vedle Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), na jejímž provozu se podílí více zemí, včetně Spojených států, Ruska a Japonska. Američané však Číně účast na ISS zamezili.

Zpožděný nový ruský modul Nauka má na ISS odletět v polovině července

Věda a školy

V přípravách na kosmickou stanici Čína v posledním desetiletí umístila na oběžnou dráhu dvě experimentální stanice Tchien-kung 1 a Tchien-kung 2 (Nebeský palác 1 a 2). První z nich nekontrolovaně shořela v atmosféře v roce 2018, druhá kontrolovaně zanikla o rok později.

Čínská raketa se zřítila do Indického oceánu

Věda a školy

Letos v květnu dopadly na Zemi zbytky hlavní části nosné rakety Dlouhý pochod 5B, která v dubnu vynesla do kosmu onen základní modul nové čínské orbitální stanice. Trosky poté, co raketový stupeň vnikl do atmosféry, skončily v Indickém oceánu nedaleko souostroví Maledivy. S hmotností 18 tun šlo o jeden z největších lidmi vyrobených objektů, které nekontrolovaně vstoupily do atmosféry.

V příštím roce se Číňané každopádně chystají dostat na oběžnou dráhu další dva moduly své vesmírné stanice.

Číňané zveřejnili první záběry, které pořídil jejich rover na povrchu Marsu

Věda a školy

Tento měsíc navíc Čína vypustila své robotické vozítko Ču-žung na povrch Marsu. Stala se tak teprve druhou zemí po USA, které se podařilo na povrch rudé planety dopravit a vysadit funkční aparát.

Vrtulníček Ingenuity měl při šestém letu na Marsu potíže, ale přestál je

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám