Hlavní obsah

Čínská raketa se zřítila do Indického oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli v 04:24 SELČ dopadly na Zemi zbytky hlavní části nosné rakety Dlouhý pochod 5B, která v dubnu vynesla do kosmu základní modul nové čínské orbitální stanice. Trosky poté, co raketový stupeň vnikl ve 04:15 SELČ do zemské atmosféry, skončily v Indickém oceánu nedaleko souostroví Maledivy, oznámila Čína. S hmotností 18 tun je to jeden z největších lidmi vyrobených objektů, které nekontrolovaně vstoupily do atmosféry.

Foto: Profimedia.cz

Čínská raketa Dlouhý pochod 5B krátce po svém startu na konci dubna

Článek

Většina stroje shořela při vstupu do atmosféry. Zatím nejsou zprávy o tom, že by trosky rakety dopadly do obydlených oblastí. Část rakety, jež dopadla na zem dnes, vážila podle odhadů asi 18 až 20 tun.

Odborníci během uplynulých dnů zpřesňovali údaje o potenciálním dopadu prvního raketového stupně a jeho vstupu do zemské atmosféry. Postupně zužovali okno pro onen vstup, ještě během pátku bylo 18hodinové.

S jedním z posledních odhadů přišlo v sobotu evropské konsorcium pro sledování satelitů EU Space Surveillance and Tracking (EUSST), které uvádělo zhruba šestihodinové okno od nedělního času 01:01 SELČ až po 07:21 SELČ. Konkrétně vypočítalo 190minutovou hranici kolem nejpravděpodobnějšího času 04:11 SELČ.

Z oběžné dráhy letí obří kus čínské rakety. Nikdo neví, kam dopadne

Zahraniční

Experti z kalifornské společnosti The Aerospace Corporation zase nedlouho poté aktualizovali své odhady na vstupní okno hlavní raketové části do atmosféry na neděli od 01:22 SELČ do 09:22. Přesnější předpovědi lze obecně provádět jen několik hodin před dopadem, protože atmosférický odpor se mění v důsledku sluneční aktivity.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře aktualizovaný vývoj oběžné dráhy stupně nosné rakety podle informací ze sobotního podvečera ukázal, že střed okna pro zánik tělesa je ve 04:27 SELČ. Citoval tím data od velitelství amerických vesmírných sil zveřejněná na webu Space-track.org, která zmiňují tento čas +- tři hodiny. Předpovědi z různých míst se tak čím dál více shodovaly a nakonec se ukázaly jako poměrně přesné.

Astronom Jonathan McDowell, který působí v americkém Harvard-Smithsonianském centru pro astrofyziku a sleduje objekty obíhající kolem Země, na Twitteru v sobotu odpoledne konstatoval, že je ironií, že podle posledních předpovědí je Čína v bezpečí. Zbytek rakety podle něj létal přes Indii, část jihovýchodní Asie, Austrálii, Nový Zéland, Mexiko a Střední Ameriku, Severní Ameriku, jižní Evropu, severní a východní Afriku, Střední východ a Kavkaz, stejně tak dva průlety nad Spojenými státy.

„Doufáme, že dopadne na místo, kde nikdo nebude,“ uvedl v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin a dodal: „Doufejme že do oceánu.“ Jasné to však nebylo.

Čína: Škody jsou nepravděpodobné

Čínské ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že je velmi málo pravděpodobné, že by kousky rakety dopadly na zem. Podle něj většina částí nosné rakety shoří v atmosféře.

„Věnujeme velkou pozornost návratu nosné rakety do atmosféry,“ řekl jeho mluvčí Wang Wen-pin. „Raketa byla zkonstruována speciálním způsobem – většina jejích částí se rozpadne v době vstupu do atmosféry a shoří v ní. Je vysoce nepravděpodobné, že by vytvořila nějakou hrozbu nebo způsobila na zemi nějaké škody či narušila lety letadel.“

Trosky čínské rakety dopadnou pravděpodobně o víkendu. Pořád ale nevíme, kdy přesně a kam

Věda a školy

Panovaly ale obavy, že části z kovů s vysokou teplotou tání anebo ze žáruvzdorných materiálů neshoří a dopadnou na zemi.

Pravděpodobnost, že někdo bude zasažen, byla ale extrémně malá – jedna ku 196,6 milionu, protože se zbytek rakety pohyboval především nad mořem a málo obývanými oblastmi. Její kusy mohly dopadnout v pásu vymezeném 41,5 stupněm severní šířky a 41,5 stupněm jižní šířky, jak vyplývalo z pátečních informací. USA už ve čtvrtek oznámily, že nemíní objekt sestřelit, protože prý dopadne na místě, kde to nebude nebezpečné.

Zbytky čínské rakety zřejmě spadly i na Pobřeží slonoviny

Věda a školy

Čína přesto čelila kritice, že se chová nezodpovědně, protože první stupeň stejné rakety dopadl už loni na Pobřeží slonoviny, ač měl skončit jen v Atlantiku. Navíc i nyní prakticky do poslední chvíle nebylo jasné, kdy přesně, a hlavně kam případné trosky z aparátu dopadnou. Šlo o nekontrolovaný návrat největšího kosmického tělesa od roku 1979, kdy se rozpadl americký Skylab nad Austrálií.

Portál Space.com dodává, že podle vesmírného práva, které tvoří komplex mezinárodních smluv a dohod, je za potenciální škody vzniklé při dopadu trosek z kosmického objektu odpovědný stát, jenž tento objekt vypustil.

Postupně ztrácela výšku

Aktuální raketa Dlouhý pochod 5B se dostala 29. dubna na oběžnou dráhu s apogeem (odzemím) 375 km a perigeem (přízemím) 160 km. Od té doby ztrácela výšku, v průběhu soboty tak např. bylo apogeum 208 km a perigeum 143 km.

Čína vypustila do kosmu základní modul své orbitální stanice Nebeská harmonie

Věda a školy

Čína s její pomocí minulý týden vyslala do vesmíru základní modul své vlastní orbitální stanice Tchien-che (Nebeská harmonie). Raketa se poté od modulu odpojila a sama na oběžné dráze také zůstala, ačkoli dle světových vědců měla mít vylepšení umožňující řízený sestup do atmosféry. O tom, že by se příslušný manévr uskutečnil, se ale žádný z činitelů čínského kosmického programu nezmínil.

U moderních raket se většinou využívá postupu, kdy se vracejí na Zemi hned po prvním obletu a obvykle jsou nasměrovány do Jižního Pacifiku, pokud nejde o rakety s opakovatelně použitelnými prvními stupni, které přistávají poblíž místa startu. Tento první stupeň čínské rakety však začal kolem planety neřízeně obíhat a parametry jeho oběžné dráhy se měnily.

Kusy čínské rakety mohou spadnout na zemský povrch. Nikdo neví kam

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám