Hlavní obsah

K vesmírné stanici přiletěla Labuť, posádce dovezla nové přístroje, jídlo a červy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní loď Cygnus (Labuť) přepravující zásoby potravin, výzkumný materiál či hardware dorazila v pondělí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). U orbitálního komplexu zakotvila v 10:38 SEČ, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K ISS dorazila nákladní loď Cygnus, veze jídlo i červyVideo: Reuters

 
Článek

Kosmickou loď Cygnus soukromé společnosti Northrop Grumman vynesla do vesmíru dvoustupňová raketa Antares v sobotu z kosmodromu Wallops v americké Virginii.

K ISS odstartovala loď Cygnus, do vesmíru veze červy

Věda a školy

Součástí nákladu vážícího čtyři tuny jsou podle vesmírného úřadu NASA různé přístroje včetně radiačních detektorů a nových součástí počítačového systému. Dále nový systém určený pro recyklaci moči astronautů na pitnou vodu nebo zásilka 120 tisíc hlístů, konkrétně háďátek obecných, na nichž budou vědci zkoumat úbytek svalové hmoty ve stavu beztíže.

Tito asi jeden milimetr dlouzí laboratorní červi na oběžnou dráhu putovali právě proto, že stejně jako lidé mají svaly.

Jméno na počest afroamerické matematičky

Loď Cygnus je tentokrát pojmenovaná S.S. Katherine Johnson, a to na počest černošské matematičky, která se významně podílela na vesmírném programu NASA. Johnsonová zemřela loni ve věku 101 let a její osud inspiroval filmaře k natočení snímku Skrytá čísla (2016).

Ve 101 letech zemřela matematička NASA Katherine Johnsonová. Počítala trajektorie raket

Věda a školy

„Paní Johnsonovou jsme vybrali díky jejím ručním výpočtům, které pomohly dostat první Američany do kosmu, a také proto, s jakým úspěchem dokázala jako černošská žena ‚prorážet jeden skleněný strop za druhým',” prohlásil doslova viceprezident firmy Northrop Grumman Frank DeMauro.

Zásoby obyvatelé ISS tento týden doplnili i díky ruské nákladní lodi Progress MS-16, která u stanice zakotvila ve středu. Dovezla naléhavě potřebný kyslík, který ze stanice uniká netěsností, ale také palivo, pitnou vodu, jídlo a oblečení.

Ruská loď s problémy zakotvila u ISS. Dovezla jídlo, kyslík i těsnění, aby už neunikal vzduch

Věda a školy

Další zásoby čerstvých potravin včetně rajčat, oříšků, parmezánu, uzeného lososa či karamel přivezla astronautům nyní Cygnus.

Posádku ISS, která obíhá ve výšce zhruba 400 kilometrů nad Zemí, nyní tvoří dva Rusové, čtyři Američané a jeden Japonec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám