Hlavní obsah

Astronauti jsou na další procházce na oběžné dráze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stávající velitel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), italský astronaut Luca Parmitano, se vydal se svým americkým kolegou Andrewem Morganem na pracovní misi vně orbitálního komplexu. Jde o první z aktuální série výstupů do otevřeného kosmu, během kterých se mají provést úpravy na takzvaném magnetickém spektrometru Alpha u stanice. Kolem 13. hodiny našeho času vyšli ven.

Živě: Astronauti opravují vně ISS magnetický spektrometr, aby mohl dál pátrat po nepolapitelné temné hmotě a antihmotěVideo: NASA TV

 
Článek

Už ve 12:39 SEČ oba astronauti přepnuli své skafandry na vnitřní baterie, čímž směna fakticky začala. Přímo mimo staniční modul měli podle dřívějších informací vyjít zhruba ve 13:05, stalo se tak ale o několik minut dříve. Plánuje se, že budou v otevřeném vesmíru pracovat asi šest a půl hodiny.

Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a Morgan z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) strávili desítky hodin tréninkem.

Astronautky NASA Christina Kochová a Jessica Meirová jakožto další ze členů posádky na ISS je jistí z bezpečí orbitální laboratoře a ovládají i robotickou paži Canadarm2, pomocí které své kolegy musely k danému spektrometru přemístit.

Vyměnit porouchaná chladicí čerpadla

Magnetický spektrometr Alpha (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS), umístěný u vesmírné stanice od roku 2011, potřebuje nová chladicí čerpadla, aby mohl pokračovat v detekování kosmického záření a v pátrání po doslova nepolapitelné temné hmotě a antihmotě. Funguje tak, že zachycuje vesmírné částice a měří při onom hledání jejich elektrický náboj.

Nejde jen o náhradu chladicího systému AMS, ale i o vyřešení problému úniku chladicí kapaliny. Modernizovaný chladicí systém poté má podporovat spektrometr po celou dobu životnosti ISS. Potřebné materiály pro tuto operaci na stanici dorazily spolu s dalšími věcmi na začátku listopadu.

U vesmírné stanice zakotvila zásobovací loď, astronautům přivezla i troubu na sušenky

Věda a školy

Do konce letošního roku se plánují nejméně čtyři výstupy s tímto účelem (možná pět), první je tedy ten dnešní v pátek 15. listopadu. Termíny těch dalších se podle NASA určí brzy.

Pro velitele Parmitana jde o druhou „procházku“ ve volném kosmickém prostoru v kariéře, pro Morgana o třetí.

První ženský tým vstoupil do otevřeného kosmu. Astronautky vyměnily regulátor napětí

Věda a školy

V říjnu proběhla mimo jiné společná pracovní mise mimo ISS i pro zmíněné astronautky Kochovou a Meirovou. Měly za úkol nahradit staniční regulátor napájení, který předtím vypověděl službu, aby se mohlo pokračovat v instalování dalších lithium-iontových baterií u stanice. Šlo o historicky první čistě ženský výstup do otevřeného vesmíru.

Foto: NASA/Ron Garan

V popředí snímku je spektrometr Alpha (AMS) na oběžné dráze u ISS.

Reklama

Související články

Astronauti instalovali vně ISS nové baterie

Američtí astronauti Christina Kochová a Andrew Morgan během nedělní sedmihodinové směny ve volném kosmu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) instalovali dvě...

Výběr článků

Načítám