Hlavní obsah

Americká ulička tornád se přesouvá. Nikdo neví proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezi prastarými vrcholky Appalačského pohoří na východě severoamerického kontinentu a ledovými čepicemi kanadských Skalistých hor se nachází tzv. tornádová ulička (z anglického tornado alley). Jedná se o meteorologický koridor, který je na tento divoký atmosférický úkaz obzvlášť náchylný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z amerického Kansasu: tornádo pod bouřkovými mraky při západu slunce

Článek

V červnu na pozoruhodné zákonitosti jevu upozornil server zpravodajské stanice BBC.

Každé jaro a léto, kdy se teplý vzduch proudící od rovníku setkává s chladným vzduchem ze severu, čelí obyvatelé rozlehlé oblasti Velkých planin v centrální části Spojených států tornádům - rotujícím sloupcům vzduchu s rychlostí větru dosahující až 483 kilometrů za hodinu.

Objeví se bez varování a srovnají se zemí celé vesnice, vymrští do vzduchu auta nebo ze vzniklých trosek a sutin vytvoří smrtící projektily.

Vír nasával věci a metal je po okolí. Svědek natočil tornádo v Indianě

Amerika

Město přímo v srdci této nebezpečné zóny nedávno utrpělo přímý zásah - texaským Perrytonem se ve čtvrtek 15. června prohnalo tornádo, které zabilo tři lidi a dalších 75 jich zranilo.

Nejnovější výzkumy přitom naznačují, že podobných incidentů bude ve Spojených státech přibývat. Nejzranitelnější jsou nyní státy v centrální části USA, do budoucna může nebezpečí pravidelně čelit i jihovýchod země. Tornádová ulička se totiž rozšiřuje.

Tornádová ulička (Tornado Alley) není vědecký termín - jako označení pro prudké a bouřlivé počasí v okolí států Texas a Oklahoma ho v 50. letech minulého století vymysleli dva meteorologové z amerického letectva.
Přesné a oficiální vymezení této oblasti neexistuje, pojem je však obvykle spojován s územím mezi Skalnatými (Skalistými) horami a Appalačským pohořím. Podle některých map sahá až daleko na sever k Jižní a Severní Dakotě či až na východ k Illinois a Indianě. Obvykle je nicméně tento pojem synonymem pro Velké planiny a běžně zahrnuje státy jako Texas, Oklahoma, Nebraska a Kansas.

V USA státy ročně zaznamenají okolo 1200 tornád, která způsobí škody za stovky milionů až miliardy dolarů a v průměru si vyžádají 71 obětí. Většina z tornád udeří právě v tornádové uličce, ačkoli to neplatí pro všechny.

Irsko chce kvůli ochraně klimatu vybít 200 tisíc krav, produkují příliš mnoho metanu

Zahraniční

Letos na přelomu března a dubna se řada tornád prohnala i nad středozápadem a jihovýchodem USA, kde donutila lidi ukrývat se pod matracemi, ve skříních i ve vanách - jednu dokonce větrná smršť i s lidmi odnesla pryč.

„Migrace“ tornád a ulička Dixie

Vědci z newyorské Městské univerzity (CUNY) loni upozornili na nečekaný vývoj: tornádová ulička se i se svým sporným geografickým vymezením stěhuje. Zatímco mezi 50. a 80. lety 20. století tornáda akceptovala hrubě nakreslené hranice uličky, v posledních třech desetiletích dochází k radikálnímu posunu, přičemž četnost výskytu těchto atmosférických jevů je vyšší o stovky kilometrů jinde, na jihovýchodě a v tzv. uličce Dixie - regionu na jihu USA známém rovněž pro obzvlášť silná tornáda.

Jiná studie dokládá, že v oblasti Velkých planin se nyní vyskytují tornáda méně. Velkou škodu ale nově působí v Alabamě, Tennessee a v Kentucky.

Není jasné, proč se tornáda přesunula na jihovýchod. Výzkumníci z CUNY se domnívají, že je to způsobeno kombinací lokálních atmosférických podmínek, jako jsou vyšší teploty, a vlivem hurikánů. Může za to být ale zodpovědná i změna klimatu.

Poslední tři dny byly nejteplejší v zaznamenané historii, rekordní byl také celý červen

Domácí

Většina tornád má svůj původ v supercelách, typech bouře rotující okolo vlastní osy a jevící se jako obří oblačný kotouč podobný obřím mimozemským lodím. Jejich projevem je většinou obyčejná bouřka, kterou napájí teplý, vlhký vzduch. Občas supercely stvoří ničivé víry, vědci ale stále mají mnoho teorií i otázek ohledně toho, jak a proč tornáda vznikají.

Protože se tornádům daří v teple, předpokládá se, že změna klimatu by mohla v některých oblastech zvýšit jejich četnost. Vztahy a souvislosti mezi extrémními atmosférickými jevy a změnou klimatu jsou však velmi složité a vědecké poznatky jistou odpověď zatím nemají. Omezené jsou i důkazy, že by se tornáda stávala častějšími.

Tornádová ulička se každopádně podle všeho dala do pohybu - proč se to děje a kam až se může přesunout, se ale teprve ukáže.

NOAA: El Niño je tady. V Česku jsme na teplotní rekordy zvyklí

Věda a školy

El Niño může urychlit šíření virových onemocnění, WHO s tím už počítá

Věda a školy

Reklama

Související články

Dva roky po tornádu měli opět strach

Stejné počasí jako před dvěma lety a předpověď avizující vznik supercely. Děsivá kombinace pro lidi na Břeclavsku. Počasí vrátilo tento týden do tornádových...

Výběr článků

Načítám