Hlavní obsah

Irsko chce kvůli ochraně klimatu vybít 200 tisíc krav, produkují příliš mnoho metanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko zvažuje porážku téměř 200 tisíc kusů hovězího dobytka jen proto, aby země splnila své závazky v boji proti klimatickým změnám. Vláda v Dublinu se už zabývá interním návrhem, aby v následujících třech letech farmáři s příslušnou kompenzací od státu vybili ročně 65 tisíc krav.

Foto: Profimedia.cz

Stádo hovězího dobytka v Myrtleville na jihu Irska

Článek

Snížily by se tak stavy dojnic a tím i produkce metanu o deset procent, což by podle irského listu Independent vyšlo státní pokladnu ročně na 200 milionů eur (4,7 mld. Kč). Irský svaz producentů mléka sdružující 18 tisíc chovatelů se ale cítí být vládním plánem zaskočen.

„Je nutné o tom vyjednávat a musí se vypracovat plán, který do procesu zapojí celé odvětví,“ prohlásil šéf svazu Pat McCormack. „Vláda také musí přijít s rozpočtem, aby to mohla financovat, a navíc, takový program musí být dobrovolný,“ dodal McCormack.

Že se něco musí stát, je podle listu jasné. Teprve nedávno přišla národní agentura pro ochranu životního prostředí s prohlášením, že Irsko své cíle v oblasti ochrany klimatu zřejmě zdaleka nenaplní. Jeden ze závazků říká, že jen v zemědělském sektoru se emise musí do roku 2030 snížit až o dvacet procent v porovnání s rokem 2005. Dosud plánovaná opatření prý nejsou dostatečná.

PETA: Žijme vegansky

Irské zemědělství se na emisích skleníkových plynů podílí v národním měřítku 38 procenty. Převládajícími produkty byly metan z hospodářských zvířat a oxidy dusíku vznikající při nakládání s hnojivy.

Ostře se proti plánům irské vlády vymezila mezinárodní organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA). „Najímání vládních zabijáckých čet jako řešení klimatické katastrofy je směšné. Kdyby se celý svět přeorientoval na veganskou stravu, odrazovalo by to farmáře, aby tato zvířata vůbec chovali,“ řekl mluvčí PETA serveru Fox News. „Planetu zachráníme tím, že budeme žít vegansky,“ dodal.

Krávy v bavorské vsi smějí dále mít zvonce. Soud zamítl žalobu kvůli hluku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám