Hlavní obsah

Poslední tři dny byly nejteplejší v zaznamenané historii, rekordní byl také celý červen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělí, úterý i středa byly celosvětově nejteplejšími dny v zaznamenané historii. V pondělí bylo poprvé v průměru přes 17 stupňů Celsia, přičemž tato hranice byla znovu překonána i v dalších dvou dnech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrná globální teplota v úterý i ve středu činila 17,18 stupně Celsia, uvedli vědci z Mainské univerzity s odkazem na svůj nástroj Climate Reanalyzer, který využívá satelitní data a počítačové simulace. V pondělí bylo v průměru 17,01 stupně, vyplynulo z analýzy Národních center pro environmentální předpovědi (NCEP). Předchozí celosvětový teplotní rekord 16,92 stupně Celsia pochází podle NCEP ze srpna 2016.

Vedení agentury Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus dnes zároveň oznámilo, že letošní červen byl celosvětově nejteplejší v celé historii měření. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba 0,5 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020.

K rekordu přispělo přehřátí oceánů vlivem klimatických změn a návrat přirozeného meteorologického jevu známého jako El Niňo, který se vyznačuje oteplováním mořské vody, uvedl Copernicus. Vědci již několik měsíců varují, že rok 2023 by mohla provázet rekordní vedra v důsledku změny klimatu způsobené lidskou činností, především spalováním fosilních paliv.

Moře u pobřeží Británie je anomálně teplé. Hrozí masivní úhyn ryb a ústřic

Zahraniční

„Takový rekord je dalším důkazem pro nyní masivně podporovanou tezi, že globální oteplování nás posouvá do teplejší budoucnosti,“ řekl k rekordním posledním třem dnům klimatolog Chris Field ze Stanfordovy univerzity, který se však na výpočtech nepodílel.

Denní údaje jsou neoficiální, ale představují užitečný přehled toho, co se děje v oteplujícím se světě, uvedl klimatolog Sean Birkle z Mainské univerzity. Americký národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) sdělil, že tato data zahrne do svých výpočtů.

Přestože použitý soubor dat sahá pouze do roku 1979, Sarah Kapnicková z NOAA uvedla, že vzhledem k dalším údajům je pravděpodobné, že svět na začátku týdne skutečně zažil nejteplejší den za několik set let.

Teplotní rekordy byly tento týden zaznamenány například v Québecu či Peru. V Pekingu bylo minulý týden zaznamenáno devět dnů v řadě, kdy teplota přesáhla 35 stupňů Celsia. Americká města od Medfordu v Oregonu až po Tampu na Floridě se pohybují na historických maximech, uvedl Zack Taylor z Národní meteorologické služby (NWS).

Globální oteplování s sebou ovšem nenese pouze zvyšující se průměrné teploty. V poslední době se začalo intenzivně hovořit například také o tom, že malé ostrovní státy v Tichomoří vlivem zvyšující se hladiny oceánu postupně přicházejí o svá území. Pesimistické scénáře dokonce odhadují, že zcela pod hladinou by při současném tempu stoupání hladiny mohly skončit již v příštím století.

Evropa se otepluje ze všech kontinentů nejrychleji, konstatuje zpráva meteorologů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám