Hlavní obsah

Američané odložili čtvrtý let vrtulníčku na Marsu i návrat astronautů z ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Malý vrtulník Ingenuity (Vynalézavost) americké vesmírné agentury NASA neprovedl ve čtvrtek plánovaný čtvrtý let v atmosféře Marsu, který měl být dosud nejnáročnější. Informovala o tom Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mj. program roveru Perseverance (Vytrvalost) včetně testování Ingenuity. Kvůli počasí se odsouvá i návrat čtyř astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Foto: Twitter NASA JPL

Helikoptérka Ingenuity na povrchu marsovského kráteru Jezero.

Článek

„Ambiciózní čtvrtý let marsovského vrtulníku se nedostal ze země, ale tým vyhodnocuje data a brzy se pokusí znovu. Budeme vás informovat,“ sdělila JPL ve čtvrtek.

Podle popularizátora kosmonautiky a astronoma Michala Václavíka z České kosmické kanceláře analýza přijatých dat z Ingenuity ukázala, že kvůli chybě nedošlo k přepnutí do letového režimu. Čtvrtý let by se tak nakonec mohl ještě uskutečnit později během tohoto pátku.

JPL na svém webu předem informovala, že při čtvrtém letu by Ingenuity měla předvést možnosti využívání průzkumu ze vzduchu.

Doba letu se měla zvýšit proti třetímu testu z 80 sekund na 117, rychlost ze 7,2 na 13,8 kilometru za hodinu a překonaná vzdálenost ve srovnání s nedělními 100 metry by se měla více než zdvojnásobit.

Ingenuity si podmanila Mars. Helikoptérka letěla už potřetí a nejrychleji, urazila 100 metrů

Věda a školy

Po vystoupání do pětimetrové výšky byl aparát naprogramován, aby zamířil na jih, přeletěl balvany, písečné vlny a malé krátery. Během letu měla helikoptérka používat dolů namířenou navigační kameru ke snímání povrchu každých 1,2 metru až do vzdálenosti 133 metrů.

Poté se měla vznášet a před návratem na výchozí stanoviště pořídit snímky pomocí barevné kamery.

Lety budou „opravdu dobrodružné“

NASA dala najevo naprostou spokojenost s výkonem své helikoptéry na Marsu už po jejím třetím letu. Stroj podle vědců splnil, ba dokonce překonal všechny stanovené cíle technické demonstrace.

BEZ KOMENTÁŘE: Třetí let helikoptéry Ingenuity na Marsu.Video: NASA Jet Propulsion Laboratory

„Z dálky milionů kilometrů Ingenuity prověřil všechny technické otázky, které jsme v NASA měli ohledně možnosti řízeného letu s vlastním pohonem na rudé planetě. Budoucí průzkumné mise na Marsu nyní mohou s jistotou zvážit přidanou možnost leteckého průzkumu,“ uvedla Lori Glazeová, ředitelka divize planetárních věd NASA.

Vrtulník o velikosti malého dronu přistál na Marsu 18. února uschovaný v útrobách robotického vozítka Perseverance. Při svém prvním letu se minulý týden v pondělí jen chvíli vznášel v třímetrové výšce. Při druhém letu o tři dny později vzlétl do pěti metrů, chvíli setrval na místě, provedl mírný pětistupňový náklon a dva metry popoletěl stranou.

Vrtulníček Ingenuity už podruhé vzlétl z „letiště” na Marsu. Vystoupal ještě výš

Věda a školy

Tým programu Ingenuity po třetím, nedělním, testu vyjádřil naději, že helikoptéra poletí ještě dvakrát, než se začátkem května zavře letové okno. A tyto dva poslední lety budou pravděpodobně „opravdu dobrodružné“, prohlásila podle serveru Space.com vedoucí tohoto projektu MiMi Aungová.

Na ISS stále 11 osob

Když se podíváme na jiné aktuální kosmické události, na vesmírné stanici ISS bude i nadále rušno. Nynější páteční odlet a sobotní přistání čtyřčlenné posádky Crew-1 se z důvodu předpovědi špatného počasí u pobřeží Floridy odkládá a na orbitálním komplexu stále zůstává 11 osob.

„Je tam další odklad kvůli počasí v místě přistání. Další termín zatím NASA a firma SpaceX nesdělily,“ potvrdil pro Novinky tuzemský odborník zejména na problematiku pilotované kosmonautiky Milan Halousek, předseda astronautické sekce České astronomické společnosti.

NASA kvůli počasí odložila návrat astronautů z vesmírné stanice na víkend

Věda a školy

Původně se měli pomocí plavidla Crew Dragon Resilience po půlročním pobytu na oběžné dráze američtí astronauti Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová a jejich japonský kolega Soiči Noguči vrátit na Zemi už ve středu, nakonec ale nevyjde ani sobota. Nový termín se má zveřejnit brzy.

Reklama

Související články

Helikoptéra na Marsu vzlétla

Malá výzkumná helikoptéra amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nazvaná Ingenuity se pokusila v pondělí o první zkušební let na povrchu...

Výběr článků

Načítám