Hlavní obsah

Zoologická zahrada v Plzni otevřela novou expozici Svět v podzemí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou expozici Svět v podzemí slavnostně otevřela v úterý 26. června Zoologická a botanická zahrada města Plzně.

Foto: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Celá expozice stála 35 milionů korun a byla budována po dobu tří let.

Článek

Ačkoliv v zoologických zahradách bývají budovány expozice sklepů nebo noční pavilony, rozsah a charakter plzeňské expozice nemá v ČR ani blízkém okolí obdoby. 

Vstupní budova přináší expozici historie krytu z 2. světové války a dále historii území botanické zahrady, vzpomínku na Kodetovu zahradu a zakladatele botanické zahrady Miroslava Vaňouska.

Budova - původně domek zahradníka - byla maskováním vstupu do samotného podzemí. To vybudovala německá armáda (organizace TODT) v prvních letech války. Po válce zde působily bezpečnostní složky státu a v letech 1954-1958 sloužil domek i chodby protichemické obraně v rámci civilní obrany. Poté byly prostory zakonzervovány a opuštěny. Posléze sloužila největší místnost jako zimoviště želv a kaktusů.

Svět v podzemí dále také přináší čtyři samotné komplexy expozic zvířat. První tři celky ukazují život bez světla. Zahajovací expozice přinese naše jeskyně včetně jejich osazenstva v pravěku, další potom mediteránní hrobky, studny, sklepy a kanály. Její součástí je i laboratoř v rámci aktivit Amphibian Ark pro záchranný chov ropušky baleárské. Třetí celek představí život tropických jeskyní Karibiku.

Závěrečná část se zabývá vývojem života od prahor po prvohory. Živočichy představí posel pravěku - loděnka hlubinná (nautilus), na jejíž příchod se teprve pracovníci zoo připravují. Přes sklepní expozici ropuch zelených přejdou návštěvníci do expozic vzácné tuzemské teplomilné flóry a fauny, s prakticky kompletními druhy obojživelníků a plazů tohoto regionu.

Celá expozice stála 35 milionů korun a byla budována po dobu tří let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám