Hlavní obsah

Zlínský zámek představil architektonickou studii revitalizace

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně prospěšná společnost Zlínský zámek v hlavním sále představila ve čtvrtek veřejnosti komplexní architektonické řešení možné budoucí podoby a využití nejstarší budovy ve Zlíně. Návrh kompletní revitalizace zámku pochází z dílny zlínského architekta Pavla Míčka.

Foto: Pavel Míček
Článek

Vytvořená studie detailně popisuje plánovanou rekonstrukci zámku, ale také účelné využití prostor pro další aktivity, které by měly přispět k oživení zámku a vytvořit z něj nové centrum dění kulturního a společenského života ve Zlíně.

Cílem bylo připravit s městem a odborníky kvalitní projekt, který vzácnou budovu vrátí do života Zlíňanů. „Společně jsme hledali promyšlené, komplexní a nadčasové řešení – z pohledu ekonomiky multifunkční využití prostor, z pohledu návštěvníka zážitek, poznání i komfort a z pohledu architektury řešení hodné pověsti Zlína,“ vysvětlil zástupce společnosti Zlínský zámek Čestmír Vančura

"Tento návrh považuji za zajímavý počin, o kterém se bude určitě ještě diskutovat. Záměr rekonstruovat zámek je určitě krok správným směrem,“ řekl primátor Zlína Miroslav Adámek.

Hlavní myšlenka nové podoby zámku podle návrhu vychází z bohatství a velkého potenciálu Zlína. „Mělo by zde vzniknout městské muzeum zasvěcené architektuře, které bude mapovat historii Zlína, jeho nejvýraznější osobnosti a obory, kterými Zlíňané prospěli městu samotnému, ČR i Evropě. Jsou to např. systémy vzdělávání, průmyslový design, architektura nebo odkazy na cestovatelství,“ uvedl Vančura. Muzeum by mělo poskytnout i prostory školám pro vzdělávání.

Moderní architektura

K vytvoření muzea plánuje architekt Míček využít třetí, ale zejména čtvrté podlaží (prostor bývalého krovu), které by z tohoto důvodu mělo projít nejzásadnější změnou. Stávající střechu by tak mohl nahradit unikátní objekt moderní architektury, díky němuž zámek získá zcela novou, osobitou tvář. „Uvědomujeme si, že tato část navrženého architektonické řešení bude pro mnohé překvapivá a nekonvenční,“ uvedl Vančura.

Přechod mezi dávnou historií města a budoucností by měly vyplnit aktivní dílny - ateliéry, situované do druhého patra zámku. „Šlo by o ateliéry designérů a snad i architektů a stavitelů, průmyslových inženýrů a jiných užitečných profesí, které dnes potřebujeme pro rozvoj vzdělání nové generace i našeho města,“ doplnil Vančura. 

V dalších částech by potom měla mít své místo moderní restaurace, kavárna, společenský sál, sloužící i jako obřadní síň, zážitkový hotel a již fungující Galerie Václava Chada.

Architekt k návrhu vysvětluje: „Výsledná architektonická a prostorová koncepce je postavena na platformě poznání a pochopení vývojové struktury vlastní budovy. Vše, co se zdá nové, je koncentrací již obsaženého. Těžiště návrhu se tak opírá o genetický kód budovy, který v sobě zahrnuje pět set let starý vývoj.“

Cílem je, aby revitalizace zámku byla dokončena u příležitosti výročí 700 let od založení města v roce 2022. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám