Hlavní obsah

Zlatý hřeb opavských Vánoc: Umělá inteligence oživí zakladatele Bredy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejcennějších novodobých památek Opavy, bývalý obchodní dům Breda, sice dvě desetiletí chátrala, nyní však prochází nákladnou rekonstrukcí. Lidé z místního Spolku na záchranu obchodního domu Breda teď připravují akci, která se stane zlatým hřebem probíhajících vánočních trhů. V neděli večer na průčelí budovy, které zakrývá lešení, promítnou fiktivní rozhovor dvou lidí, kteří se o vybudování domu zasloužili – architekta Leopolda Bauera a obchodníka Davida Weinsteina.

Uměla inteligence oživí Bauera a WeinsteinaVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Na vývoji unikátního desetiminutového videomappingu se podílela umělá inteligence. „Díky rodákovi z Opavy Petrovi Vlčkovi a vstřícnosti jeho firmy AVT Group oživíme Davida Weinsteina a Leopolda Bauera, hlasy jim propůjčili herci Miloslav Mejzlík a Hynek Čermák. Mapping budeme promítat dvakrát. A bude se u toho podávat vánoční svařák,“ zve návštěvníky Linda Bittová, zakladatelka Spolku na záchranu obchodního domu Breda.

Právě díky Bittové a také díky sochaři Kurtu Gebauerovi, který stál u zrodu spolku, se podařilo už před dvěma lety rozsvítit průčelí Bredy a zároveň se díky obrovskému tlaku veřejného mínění podařilo přimět město Opavu, aby chátrající budovu zakoupila, začala s její rekonstrukcí i s hledáním dalšího využití interiérů. Počítá se s tím, že prostor bude mít multifunkční využití, a to nejen pro obchodní prostory, kanceláře nebo tržnici, ale také pro galerii, muzeum a místo pro pravidelné setkávání lidí.

Foto: AVT Group

Architekt Leopold Bauer a obchodník David Weinstein na obrázku, který slouží jako podklad pro videomapping.

Umělá inteligence z VUT pomůže logopedům s léčbou poruchy řeči

Věda a školy

Před dvěma lety na rozsvícení domu přišly tisíce lidí, letos organizátoři očekávají, že plocha bude zcela zaplněna. „Tentokrát se nám podařilo vyjednat zastavení dopravy na přiléhající silnici I. třídy. Zájem bude asi velký, už jen proto, že půjde vlastně o první videomapping v Opavě,“ dodala Bittová.

Sedmipodlažní budova je jednou z nejvýznamnějších památek prvorepublikové architektury, byla postavena na konci 20. let minulého století.

Breda sloužila pro nakupování až do poloviny devadesátých let, kdy ji v privatizaci získal kontroverzní podnikatel Kamil Kolek. O deset let později dům vyhořel a navzdory pokusům o rekonstrukci začal chátrat. Konkurznímu správci se nepodařilo najít nového vlastníka, a tak město budovu nakonec koupilo, aby památku zachránilo od destrukce. Letos začala rekonstrukce fasády a všech oken a hledá se budoucí využití.

Dvacet let jen chátrala

Linda Bittová na dotaz Novinek zareagovala také na diskuse na sociálních sítích, podle nichž by právě Kamil Kolek mohl s rekonstrukcí nebo hledáním příštího využití pomoci, a to přinejmenším finančním darem, aby tak odčinil, co způsobil.

Podle Bittové to ale není reálné. „Necítím z jeho strany žádný zájem. Občas ho sice potkávám na parkovišti, ale musím říct, že jeho historická úloha v Bredě skončila, stejně jako skočila v ostravském obchodním domě Ostravica-Textilia,“ řekla Bittová v narážce na další obchodní dům, který Kolek v devadesátých letech vlastnil a kvůli nepovolené rekonstrukci, kterou prováděl, zde došlo k havárii, za kterou byl Kolek i odsouzen.

Od té doby Ostravica-Textilia dvacet let chátrala a teprve nyní prochází díky novému investorovi rekonstrukcí.

Umělá inteligence předpoví infarkt deset let dopředu, tvrdí vědci

Internet a PC

Reklama

Související články

Mařík: AI promění energetiku i zdravotnictví

Umělá inteligence se už brzy prosadí v průmyslu, energetice i zdravotnictví a promění je. Evropa však zaostává a Česko kvůli horšímu financování zůstává pozadu...

Výběr článků

Načítám