Hlavní obsah

Umělá inteligence z VUT pomůže logopedům s léčbou poruchy řeči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelom v léčbě dysartrie, což je častá porucha řeči postihující ročně jen v Česku zhruba 30 tisíc lidí, by měla do tří let zajistit nově vyvíjená technologie vývojářů z brněnského Vysokého učení technického (VUT). Logoped již nebude vyhodnocovat rozsah postižení na základě hodinového testu, jak je tomu dosud, ale pomohou mu audionahrávky a umělá inteligence.

Foto: archiv VUT

Logopedka Milena Košťálová testovala prototyp na digitální diagnostiku dysartrie ve Fakultní nemocnici Brno.

Článek

Nově vyrazí lékař k lůžku pacienta s mikrofonem napojeným na chytrý mobil nebo tablet, v němž bude speciální aplikace, a rozhovor si natočí. Následně jej vyhodnotí umělá inteligence - pomůže se stanovením rozsahu poškození řeči a navrhne další léčebný postup.

„Vyšetření se trojnásobně zkrátí. Umělá inteligence nebude pracovat za lékaře, ale bude mu pomáhat. Další postup zvolí samozřejmě logoped,“ řekl Právu za vývojáře Jiří Mekyska.

Zařízení vyvíjí s kolegy z ústavu telekomunikací, a to v rámci univerzitní startupové firmy Scicake.

České vědkyně: Vyvíjíme minimozky i speciální drony

Věda a školy

S mikrofonem u pacienta

Dysartrie se projevuje špatnou artikulací, tichou řečí, monotónností mluvy, přičemž u některých pacientů je poškození natolik velké, že jim není ani rozumět. Jde o lidi po cévní mozkové příhodě, děti po obrně, pacienty s Parkinsonovou a Huntingtonovou chorobou a lidi s postižením mozku např. po autonehodách.

Ročně přibývá na světě zhruba 20 milionů pacientů s dysartrií, přičemž nově vyvíjený postup z Brna je v mnoha ohledech revoluční.

Logoped nyní často míří kvůli vyšetření za pacientem na jednotku intenzivní péče, kde je nemocný člověk ve vážném stavu. I když se snaží vyšetření zkrátit co nejvíce, trvá hodinu - je tedy příliš dlouhé. Odchází s daty zaznamenanými do testu, který pak na základě svých zkušeností vyhodnocuje.

Cenný pomocník lékaře

Vývojáři se zatím dostali k vytvoření prototypu zařízení. Logopedka Milena Košťálová jej otestovala ve Fakultní nemocnici Brno. Data si zaznamenávala do aplikace v tabletu, postupně bude mít možnost je elektronicky srovnat s jinými vyšetřeními.

Cílem týmu je shromáždit dostatek nahrávek řeči, od té běžné až po velmi špatné řečové projevy tak, aby se z nich umělá inteligence mohla učit. Časem bude schopna při pořízení nahrávky pacienta sama stanovit, nakolik je postižení rozsáhlé. Logoped tak získá nezávislá podpůrná data k léčbě.

„Výsledkem by měla být nejen rychlejší a kvalitnější diagnostika, ale současně i rychlejší cesta k nápravě řeči pacienta tak, aby se mohl co nejdříve vrátit do života. Naše zařízení bude cenným pomocníkem, zvolení správné léčby a následná individuální terapie, to bude vždy na logopedovi. Tedy: nesnažíme se jej nahradit, ale pomoci mu,“ doplnil Mekyska.

Prudce přibylo školáků s vadou řeči. Rodiče nemají čas s nimi mluvit a nechávají to na mobilech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám