Hlavní obsah

Umělá inteligence předpoví infarkt deset let dopředu, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence (AI) má potenciál změnit celou řadu lidských činností, velké očekávání přináší také do oblasti zdravotnictví. Vědci z Oxfordské univerzity například nyní provedli výzkum, který naznačuje, že AI by mohla hrát klíčovou roli v diagnostice a prevenci infarktů. Předpovědět ho má být schopna až deset let dopředu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci v rámci studie analyzovali data více než 40 tisíc pacientů z osmi britských nemocnic, kteří podstoupili pravidelné vyšetření srdce. Na průkaznější výsledky jsou potřeba ještě další testy, nicméně první závěry jsou jasné – speciální AI nástroj by mohl poskytnout přesnější analýzu CT snímků srdce a dokázat předpovědět riziko infarktu klidně o celou dekádu dopředu.

Vědci se zaměřili na to, jak jsou pacienti léčeni, pokud nemají konkrétní příznaky týkající se infarktu. „Výjimkou nejsou pacienti, kteří se do nemocnice dostaví s bolestí na hrudi a jsou posláni zpět domů. Doktor je přitom ještě uklidní, že o nic vážného nejde,“ citoval list The Guardian Charalambose Antoniadese, šéfa Britské nadace pro srdeční onemocnění (BHF), která studii financovala.

„Právě u těchto pacientů přitom hrozí, že v příštích deseti letech prodělají infarkt. Stát se to může i v případě, že nemají žádné známky onemocnění srdečních tepen,“ doplnil Antoniades.

Umělá inteligence z VUT pomůže logopedům s léčbou poruchy řeči

Věda a školy

Nový léčebný plán

Podle něj se lékaři většinou věnují pacientům v takovém případě v průměru jen 2,7 roku, což je příliš krátká doba. Speciální AI nástroj proto analyzoval dalších 3393 lidí, kteří během osmi let čelili podobným problémům a doporučil přehodnocení jejich stavu.

Rizikové skóre bylo pomocí umělé inteligence vytipováno u 744 jedinců, lékaři skutečně po prozkoumání detailů upravili léčebný plán u 45 % z nich.

„Studie prokázala, že pokud mají lékaři přesný obraz o riziku, může to změnit a potenciálně zlepšit průběh léčby mnoha pacientů se srdečními obtížemi,“ neskrýval své nadšení Antoniades.

Prostřednictvím BHF se nyní snaží, aby byl speciální AI nástroj zaveden napříč britským zdravotním systémem. Pokud se úspěchy prokážou i při dalších testech, je velmi pravděpodobné, že umělou inteligenci budou kvůli předpovídání infarktu používat lékaři i v dalších zemích.

Bilionový byznys

AI si nachází cestu do zdravotnictví především v monitorování a lékařském zobrazování. Jde například o podporu lékařů při analýze snímků z počítačových tomografů či jiných podobných zařízení. S ohledem na riziko chyby a obavy z možných dopadů na lidské zdraví je ale její nástup pomalejší než v jiných odvětvích.

Celosvětový trh s umělou inteligencí ve zdravotnictví dosáhl podle ČTK v roce 2022 odhadované hodnoty 15,1 miliardy dolarů (zhruba 350,5 miliardy Kč). Do roku 2030 by se podle expertů, kteří analýzu vypracovali, mohl zvětšit až 12krát na více než 185 miliard dolarů (zhruba 4,3 bilionu Kč).

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Reklama

Související články

Mařík: AI promění energetiku i zdravotnictví

Umělá inteligence se už brzy prosadí v průmyslu, energetice i zdravotnictví a promění je. Evropa však zaostává a Česko kvůli horšímu financování zůstává pozadu...

Výběr článků

Načítám