Hlavní obsah

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Medové perníčky a jejich vůně při pečení jednoznačně patří k adventu. Často se jedná o okamžik, kdy člověk poprvé pocítí skutečnou atmosféru Vánoc. Chuť perníčků pak nejvíce ocení zejména děti, které si vždy moc užijí i jejich zdobení.

Foto: Profimedia.cz

Medové perníčky

Článek

Pokud si pečení perníčků chcete skutečně užít, pak je zapotřebí zvolit ten správný recept. Občas se bohužel může stát, že je těsto velmi lepivé a vyválet ho a vykrájet je nad lidské síly.

I v takových situacích si lze ale poradit. Jednak odležením těsta, pak také vyvalováním těsta přes fólii.

Recept na hned měkké perníčky

INGREDIENCE
400 g hladké mouky2 lžíce medu
140 g moučkového cukru2 větší vejce
lžička jedlé sody125 g másla
2 lžičky perníkového koření1 žloutek a mléko na potření perníčků
50 g kakaa - lze i bez

POSTUP:

  1. Všechny suroviny vypracujte v hladké těsto. Pokud se rozhodnete použít kakao, může se vám stát, že suroviny půjdou hůře zpracovat, jelikož některé značky kakaa více vysušují. V takovém případě se nebojte přidat trošku medu a tuku. Těsto podle tohoto receptu by mělo být krásně vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit.
  2. Hotové těsto vložte do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici (můžete nechat i přes noc).
  3. Před pečením těsto pořádně propracujte, vyválejte přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečte na 180 °C.
  4. Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 až po 15 minut v případě velkých perníčků.
  5. Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.
  6. Hned po vytažení z trouby perníčky potřete směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek).
  7. Pokud vám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zřeďte mlékem. Perníčky po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.

TIP: V případě, že se chystáte zdobit bílkovou polevou, nechte perníčky raději ještě týden odležet, protože povrch perníčku stále pracuje a při unáhleném zdobení by vám poleva mohla v důsledku smršťování opadat.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Perníčky bez tuku, hned měkké

Foto: Profimedia.cz

Medové perníčky

INGREDIENCE
750 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g medu
1,5 lžičky sody
1 lžička perníkového koření
4 vejce
kůra z jednoho citronu

POSTUP:

  1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte jeden den v lednici uležet.
  2. Těsto vyválejte (pokud se vám lepí, pak přes fólii) na cca 3-5 mm.
  3. Pečte na 180 °C cca 8 minut.
  4. Hned po upečení perníčků je ještě na plechu potřete rozšlehaným žloutkem či bílkem.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Recept na třenou bílkovou polevu

Foto: Profimedia.cz

Medové perníčky

INGREDIENCE
1 bílek
pár kapek citronové šťávy
200 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Bílek rozklepněte do misky, přidejte pár kapek citronové šťávy a po troškách začněte přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamíchejte.
  2. Cukr přidávejte do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci.
  3. I přes zažitou českou představu nesmí být poleva úplně hustá. Pak jde špatně vymáčknout ze zdobícího sáčku a způsobuje jeho praskání.
  4. Tento recept zvládne i začátečník. S polevou se krásně pracuje a v ledničce vydrží až tři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám