Hlavní obsah

Vánoční cukroví podle vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domov září čistotou, na adventním věnci hoří druhá svíčka. Co ještě víc podtrhne nadcházející vánoční atmosféru? Samozřejmě vůně cukroví. Dnes budeme péct s vyhlášeným cukrářem Josefem Maršálkem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pistáciové rohlíčky s citronem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 100 g mletých tmavě zelených pistácií
  • 1 citron – kůra, špetka soli
  • Na dohotovení: směs moučkového a vanilkového cukru na obalení

POSTUP:

  • Ke všem ostatním surovinám přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rychle vypracujte těsto.
  • Z něj uválejte malé rohlíčky.
  • Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte do světle hněda při teplotě 160 °C.
  • Upečené, ještě horké opatrně obalte ve směsi cukru. Uložte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

Duté cukroví s mákem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 250 g cukru moučky
  • 100 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 150 g mletého máku
  • 3 g prášku do pečiva
  • 2 g mletého hřebíčku
  • kůra z jednoho pomeranče

POSTUP:

  • Všechny přísady smíchejte v míse dohromady.
  • Kousky hotového těsta vmačkejte do plechových či silikonových formiček tak, aby bylo těsto pouze po stranách formiček; při pečení nabudou a „vyfouknou se“.
  • Cukroví pečte pomalu v rozehřáté troubě při 160 °C do lehce zlatavé barvy.
  • Nechte ho mírně vychladnout a vyklepněte z formiček. Vychladlé skladujte v krabici na suchém místě.

Anglický shortbread s meruňkovým džemem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 200 g másla
  • 100 g rýžové hladké mouky Pernerka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • Na dohotovení: 150 g meruňkového džemu na slepení, moučkový cukr na posypání

POSTUP: 

  • Všechny ingredience krátce smíchejte v hladké nelepivé těsto a uložte na hodinu do chladničky. Poté jej na pomoučeném vále rozválejte a vypíchejte tvary.
  • Upečte je dozlatova na plechu vyloženém papírem při 160 °C.
  • Po vychladnutí spojujte sušenky nahřátým džemem. Pocukrujte a skladujte v dóze na suchém místě.

Oříškové marokánky s čokoládovým krémem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g cukru krupice
  • 55 g másla
  • 75 g pohankové hladké mouky Pernerka
  • 120 g mléka
  • 65 g medu
  • 150 g slaných arašídů
  • 100 g lískových sekaných ořechů
  • 100 g sekaných mandlí
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • Pařížský krém
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 70 g cukru krupice
  • 50 g kakaa
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 2 g soli
  • sušené květy růže

POSTUP:

  • Všechny ingredience na těsto kromě mouky přiveďte k varu a nechte asi minutu provařit. Sejměte z ohně a zamíchejte mouku. Nechte vychladnout.
  • Hmotu nanášejte lžičkou na papírem vyložený plech, dále od sebe, aby měly marokánky dost místa; roztečou se.
  • Pečte je dozlatova v rozehřáté troubě při 180 °C. Nechte vychladnout.
  • Na náplň převařte za stálého míchání smetanu se solí, cukrem, máslem a kakaem, poté přidejte čokoládu a krém rozmixujte ponorným mixérem.
  • Nechte vychladnout, poté nastříkejte pomocí sáčku s řezanou trubičkou na povrch marokánek ozdobné špičky.
  • Marokánky dozdobte sušenými růžemi a uložte je do chladu.

Mandlové cantuccini s levandulí

Foto: archiv, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 větší vejce
  • 100 g celých mandlí
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce sušené levandule
  • Na dohotovení
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice

POSTUP:

  • V míse vyšlehejte vajíčko, med, cukr a sůl do husté pěny. Rychle a krátce přimíchejte zbylé přísady a na pomoučeném vále rozválejte do tvaru válce.
  •  Přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem.
  • Pomalu pečte v dobře vyhřáté troubě při 160 °C asi 25 minut, dozlatova.
  • Vyndejte z trouby a nechte krátce vychladnout. Šikmými řezy nakrájejte váleček na tenké plátky, které narovnáte zpátky na plech.
  •  Plech vraťte zpět do trouby a pečte dozlatova při 150 °C, 5–10 minut. Vychladlé cantuccini uložte do vzduchotěsné dózy.

TIP: Vyzkoušejte lískové ořechy či pistácie místo mandlí anebo zaměňte lžíci mouky za lžíci kakaa. Cantuccini jsou skvělé k namáčení do čaje, kávy či sladkého dezertního vína.

Karamelky s malinami a granátovým jablkem

Foto: archiv, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g mléka
  • 100 g mražených malin
  • 100 g šťávy z granátových jablek
  • 350 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1/4 lžičky soli

POSTUP: 

  • Maliny, šťávu z granátových jablek a mléko rozmixujte ponorným mixérem a zahřejte za stálého míchání k varu.
  • Přeceďte a smíchejte s cukrem, solí a máslem. Za občasného míchání vařte asi 15 minut nebo dokud teploměr neukáže 112 °C.
  • Stáhněte z ohně, nechte 5 minut stát a vařečkou míchejte, dokud karamelová hmota neztratí lesk, nezhoustne a nezačne pomaličku krystalizovat.
  • Hmotu rozetřete na pečicí papír do 1 cm silné vrstvy a nechte v pokojové teplotě přes noc.
  • Ztuhlou placku nalámejte na kousky.

TIP: Zkuste někdy přidat lžíci kakaa či nahradit maliny meruňkami. Pro intenzivnější karamelovou chuť nahraďte polovinu cukru tmavým třtinovým cukrem. Experimentujte!

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

V Polsku vytvořili městečko z perníku

V polském městě Gliwice vyrostla perníková vesnice o rozloze 80 m čtverečních, celá vytvořená z perníku. O její vytvoření se postaralo třicet perníkářů...

Výběr článků

Načítám