Hlavní obsah

Ústřice, kaviár nebo šneci? V restauracích si pochutnáte na Štědrý den i na Silvestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky a oslavy nového roku znamenají hlavně spoustu dobrého jídla a pití. V pražských restauracích se vrací i málem zapomenuté tradice, vydat se můžete i za klasikou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na Štědrý den do restaurace

Chcete si letos svátky užít beze spěchu, vychutnat si klasické vánoční dobroty v novém svěžím kabátě anebo třeba položit základy nové vánoční tradici? Pak vyrazte do restaurace Alcron. Nachází se v samém srdci Prahy, v prostorách stejnojmenného legendárního pražského hotelu, který byl po citlivé renovaci letos na jaře znovuotevřen.

Originální koncept restaurace vychází z plant-forward přístupu a kreativně pracuje s lokálními a sezonními ingrediencemi. Na Štědrý den si v Alcronu můžete se svými přáteli a blízkými vychutnat vynikající lunch menu, šestichodovou slavnostní večeři nebo vánoční bufet.

Foto: archiv restaurace

Vánoční menu z Alcronu

Obědové menu je složené z rybí polévky a candáta načerno s bramborovými nočky a mandlemi. Jako sladkou tečku si můžete vychutnat „sněhovou kouli“ s višněmi v rumu.

Slavnostní večeře o šesti chodech nabídne krkonošský hubník, rybí polévku, houbového kubu, krocana s nádivkou nebo cukroví. Speciální tří nebo čtyřchodové menu lze vytvořit pro skupiny o patnácti a více osobách.

Vánoční menu restaurace Alcron sestavil tým kuchyně pod vedením Josefa Křížka. „Při přípravě menu jsme vycházeli z tradic, které jsou předávány z generace na generaci až do dnešní doby. Maximálně jsme využívali lokální ingredience, což s tradicemi také úzce souvisí. Původním receptům jsme vtiskli moderní tvář. Hosté tak mohou ochutnat něco povědomého, zároveň však i neokoukaného,“ popisuje Křížek.

„Snažili jsme se také zalovit v regionálních vodách, můžete se tedy těšit třeba na tradiční krkonošský pokrm – hubník. Dezert ve formě sněhové koule je zase naší interpretací zimní atmosféry a esencí tohoto období. Věříme, že hosté nápadité menu a s ním spojený zážitek ocení,“ dodal.

Foto: archiv restaurace

Vánoční dezert z Alcronu

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Vánoční šneci

Rádi byste pustili o těchto Vánocích kapra k vodě, ale nevíte, čím byste ho mohli nahradit? Zkuste prvorepublikovou tradici - šneky.

Konzumace šneků je na našem území doložena už od 16. století a je spojována s rodem Rožmberků. To, že se jednalo o poměrně známé jídlo, dokazují hned čtyři recepty v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Za první republiky se jimi dokonce zakončovala sváteční procházka o Štědrém dnu, kdy si měšťanské rodiny zašly na šneky do některé z restaurací či lahůdkářství. A tato tradice se pomalu začíná obnovovat.

Potvrzuje to Jan Pípal, šéfkuchař Vinohradského Parlamentu a Bruxxu: „Lidé chodí nejvíce na Štědrý den, nicméně zájem o ně je i v ostatní dny. Návštěvu restaurace spojí s příjemnou procházkou po městě a zastaví se na šneky. Někdo se na to již vyloženě těší, někdo si je dá úplně poprvé.“

Česká republika je navíc šnečí velmoc. Na českých šnečích farmách se vyprodukují desítky tun šneků za rok a neputují pouze na český stůl. Chuť šnečího masa je velmi jemná. Výraznější aroma získává vařením ve vývaru, který může být jak kuřecí, tak třeba i hovězí.

Pokud vás tato lahůdka zaujala, na Štědrý den a další dva sváteční dny zkuste vyrazit do belgické restaurace Bruxx, kde si můžete dát speciální vánoční menu v podobě půl tuctu zapečených šneků v kerblíkovém másle s česnekem a muškátovým ořechem, podávané s bylinkovým máslem a domácí bagetou.

„Do Bruxxu si o Vánocích lidé zvykli už chodit. Na Štědrý den míváme 400 rezervací na obědy a 250 večer. Je to doslova šnečí maraton a spotřebujeme při něm na 6000 šneků. Místa je tak třeba rezervovat,“ upozorňuje Jan Pípal.

Na Silvestra se pak v restauraci bude podávat grilovaná půlka humra, tartar z tuňáka s kaviárem z hranáče, uzená ricotta, topimabury a omáčka champagne.

Ve Vinohradském Parlamentu, kde je tradice obdobná jako v restauraci Bruxx, na vás o svátečních dnech čeká polévka ze šneků a uzeného kolene se zeleninou, čerstvými bylinkami a krutony z bílého chleba a také půltuctu zapečených šneků s v kerblíkovém másle s domácí bagetou.

Foto: archiv restaurace

Vánoční šneci podle restaurace Bruxx

V restauraci Brambory na Pankráci zase můžete už od 22. do 26. prosince ochutnat šneky po pražsku se šunkou, petrželkovým máslem a domácím rohlíkem.

Silvestrovské menu nadchne milovníky masa. Chybět nebude tatarák, jak jinak než s bramborovou variací. Ostatně na brambory a nejrůznější recepty z nich se restaurace specializuje.

Foto: archiv restaurace

Šneci po pražsku v restauraci Brambory

Kdo raději bez ulity

Rádi vyzkoušíte šneky, ale porci hovězího podle vás stejně nic jiného nepřekoná? Pak vyrazte do restaurace Červený Jelen.

Velká část jídelního lístku, kterou sestavil Marek Fichtner a jeho tým, je od předkrmů přes polévky a hlavní chody až po dezerty postavena na inovativně zpracovaných základních ingrediencích a kombinacích, které v tuzemsku dobře známe, ale na jazyku překvapí.

Potrpí si zde na maso a jeho úpravě na unikátním, ručně sestaveném grilu od americké firmy Grillworks z amerického Michiganu, který je odbornou gastronomickou veřejností považován za nejlepší gril současnosti.

Foto: archiv restaurace

Hráškový krém z Červeného Jelena

Na Štědrý den chystají v restauraci speciální menu, v jehož rámci můžete ochutnat tradiční rybí polévku, hráškový krém nebo jelení parfait. Z hlavních chodů stojí za vyzkoušení candát s omáčkou z ryzlinku. Vyzkoušet můžete také maso z grilu. Kromě degustace vyzrálých kousků z Jižní Ameriky si můžete vychutnat i exkluzivní nabídku steaků z Wagyu.

Také na Boží hod a Štěpána se můžete těšit na speciální nabídku. Podávat se bude hráškový krém a kachní prso Magret s omáčkou ze svařáku.

Foto: archiv restaurace

Vánoční nabídka z Červeného Jelena

Na Silvestra ústřice…

Na začátku letošního července své dveře do ulice V Jirchářích oficiálně otevřela Alma Prague a od té doby se stala horkou adresou v hledáčku všech milovníků gastronomie.

Trendy restaurace, která je součástí promyšleného konceptu kavárny, baru a vinárny, je odrazem špičkové gastronomie, která dbá na lokální suroviny, sezonnost, fermentování a udržitelnost.

V kavárně si proto právě teď můžete dopřát speciální zimní drinky. V obchodě s naturálními víny pak můžete vyřešit vánoční dárek krásnou lahví od lokálních i zahraničních výběrových vinařů.

Foto: archiv restaurace

Zimní speciál London fog od Alma Café

Na Silvestra si v Almě můžete pochutnat na speciálním degustačním menu pod taktovkou šéfkuchařů Petra Židka a Michal Daňka, ke kterému si můžete dopřát i slavnostní vinné párování. Na menu nechybí například ústřice, hovězí tatarák s černým česnekem, uzený úhoř, jelení hřbet nebo jablečný tarte tatin, to vše zakončené výběrovým půlnočním přípitkem.

„Naše silvestrovské menu je práce celé kuchyně a je to takový průřez toho, co v Almě děláme. Inspirací je hlavně sezona, která je doplněná o věci, které jsme přes rok nasbírali a uskladnili. Když jsme menu psali, tak jsme jej sestavovali podle toho, co bychom si rádi dali my a co nám samotným chutná. A o tento výběr se chceme s hosty podělit,“ říká šéfkuchař Petr Židek.

A jaké menu nesmí chybět na štědrovečerním stole Petra Židka? „U nás doma na štědrovečerním stole nesmí chybět kapr a šupina pod talířem. Oblíbené jídlo vždy byla hrachová polévka s krutony a vepřový řízek s bramborovým salátem, ale poslední roky je to vinná klobása s bramborovým salátem a na oběd houbový kuba.“

Foto: archiv restaurace

V Almě si na Silvestra pochutnáte na ústřicích

...nebo kaviár

Restaurace Štangl, která v létě vznikla nad karlínskou Eskou, chystá na Silvestra jedinečné osmichodové menu. Tým profesionálů pracuje se surovinami z pole, divoké přírody a vlastní hydroponické farmy, s ušlechtilými plísněmi i fermentací. To vše s ohledem  k přírodě a důrazem na lokálnost.

Tým kuchařů pod taktovkou šéfkuchaře Martina Štangla tak naservíruje hostům kaviár s květákem, foie gras s mišpulí nebo candáta a mušle. Menu budou moct hosté doplnit vinným či nealkoholickým párováním.

Foto: archiv restaurace

V restauraci Štangl je i chléb zážitkem.

Sám šéfkuchař Martin Štangl volí na Štědrý den klasiku. „Jsme tradiční, na Vánoce jíme klasicky rybí polévku, smaženého, obalovaného kapra a bramborový salát.“

Foto: archiv restaurace

Otevřená kuchyně v restauraci Štangl

Na Silvestra do bistra

Co bistro, to jiné silvestrovské menu. V Karlínském KRO se můžete těšit na křehkou a voňavou kachnu s omáčkou Švestková XO a bramborovými roti, v KRO na Vinohradech si vychutnáte Banh-mi s bůčkem na černém česneku a dýňovým Som Tam.

„Na Silvestra lidé rádi popíjejí a slaví a je dobré se na to trošku připravit. Proto nám banh-mi bageta s vepřovým bůčkem přijde jako dobrý nápad,“ říká Tomáš Materne, šéfkuchař KRO Vinohrady.

Ve Vršovicích pro vás chystají dokonce celodenní silvestrovský brunch s šumivými víny.

„Budeme mít na Silvestra, stejně jako každou neděli, otevřeno jen do 15:00. S kolegou Jackem, který je Angličan, chystáme anglickou snídani, kterou bychom pak chtěli mít k dispozici každý víkend v rámci brunchové nabídky. Už se o té myšlence bavíme dlouho a Silvestr je skvělá příležitost, jak to vykopnout. Nebude chybět klobáska, baked beans, hash browns, naše domácí slanina a uděláme určitě i vege verzi s naším tempehem. Celé to samozřejmě doplníme skvělými naturálními bublinami,“ říká David Dorotík, šéfkuchař KRO Vršovice.

Dříve si ale Dorotík užije Vánoce s rodinou. „U nás doma se podává vždy hrachová polévka s máslovými krutony a klasicky smažený kapr s bramborovým salátem. Ten máme hodně puristický, nedáváme tam vejce ani celer, zkrátka nic kontroverzního, a tajemstvím je půl na půl majonéza a tatarka. Na Boží hod si s rodinou rádi pochutnáme na nějaké hezké pečeni, nejčastěji vepřové roládě s kaší a salátem ze spařeného bílého zelí s trochou vyškvařeného špeku, taková naše slezská klasika, kterou dělávala babička.“

Foto: archiv restaurace Kro

Silvestrovská vietnamská bageta Banh-mi

Začátek roku ve znamení zabijaček

Pokud si na ústřicích, humru nebo kaviáru příliš nepochutnáte a dáváte přednost klasické české gastronomii, počkejte na Nový rok. Síť hospod Lokál totiž připravuje každoroční zabijačky nebo zabijačkové hody, které potrvají v průběhu celé zimy až do postního období.

Poslední se pak koná 17. února 2024 v pražském Lokálu U Bílé kuželky, který jako jediný má možnost udělat zabijačku se vším všudy přímo na místě.

Foto: archiv Ambiente

Zabijačka v Lokálu

Spolu s řeznickými mistry z Amaso připravují kuchaři z Lokálů zabijačkové hody, na kterých nesmí chybět žádný z tradičních pokrmů. Hosté si mohou vše vychutnat přímo na místě nebo si vybrané dobroty odnést s sebou.

Klasikou jsou jitrnice (správně jaternice), které chutnají skvěle teplé i studené, jelita s typickou vůní kmínu a tlačenka podávaná s octem a cibulí. Z teplých jídel je na výběr zabijačkový guláš, ovar, prejt nebo čerstvě usmažené vepřové řízky. Na chuť nebo mezi jednotlivými chody přijde vhod chleba se škvarky či sádlem.

Žádné hody se samozřejmě neobejdou bez plzeňského piva, na kterém si v Lokálech dávají záležet, a něčeho ostřejšího na trávení.

Foto: archiv Ambiente

Chybět nebudou oblíbené jitrnice.

Termíny zabijaček a zabijačkových hodů v Lokálech:

13. 1. 2024 Lokál Pod Divadlem, Lokál Hamburk

27. 1. 2024 Lokál Nad Stromovkou

3. 2. 2024 Lokál Dlouhááá, Lokál Korunní

10. 2. 2024 Lokál U Zavadilů, Lokál Pod Divadlem, Lokál U Caipla

17. 2. 2024 Lokál U Bílé kuželky

Největší vietnamský ostrov jako středobod nezřízených gastronomických orgií

Cestování

Vánoční trhy v centru Olomouce zvou každou sobotu na gastro show

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám