Hlavní obsah

Třeboňský kapr zdraží, kilogram bude letos stát 130 až 140 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční kapr letos zdraží o deset až dvacet korun. Za jeho kilogram letos tak zaplatíte 130 až 140 korun. Příčinou jsou rostoucí náklady na krmiva, paliva i energie. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli suchu.

Foto: Petr Horník, Právo

Letošní kapři budou dražší.

Článek

Rybářství Třeboň již v září zdražilo ceny za kilogram kapra v Praze na sádkách na 129 korun a na sádkách v Třeboni na 119 korun.

„Pro letošní rok (na Vánoce) odhaduji, že se bude cena pohybovat někde mezi sto třiceti, sto čtyřiceti korunami, což odpovídá nárůstu nákladů. Jsou to hlavně náklady na krmiva, pak pohonné hmoty a všichni čekáme, jak dopadnou varianty cen energií,“ řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Letošní výnosy z výlovů budou celostátně nižší. Podle Provázka bylo méně rybích násad, některé regiony výrazně zasáhlo sucho. „Rok bude podprůměrný,“ řekl.

Natáčecí místa známých českých pohádek: kde se točily a kam se podíváte i dnes

Tipy na výlety

Zákazníci mají ale o ryby zájem. Klesla produkce v okolních zemích, jako jsou Polsko, Maďarsko, Rumunsko. Exportním zákazníkům zdražili třeboňští rybáři letos minimálně o 20 až 25 procent.

„Prioritou je domácí trh, ryba se zajistí v plném objemu, který budou požadovat naši prodejci. Když bude nižší výlov, poníží se export,“ řekl Provázek.

Z podzimních výlovů čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Přibližně 70 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 30 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Nejvíc firma vyváží do Německa a Polska, také do Francie, Rumunska či Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám