Hlavní obsah

Sběratelé, pozor. Brněnský orloj bude až do Vánoc vydávat raritní skleněnky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sběratelé kuriozit v Brně mají pohotovost. Dlouho vysmívaná časomíra, neboli „orloj“, který se však již za třináct let stal novým symbolem města, začne vydávat v den zahájení adventních trhů na náměstí Svobody dva druhy sběratelsky cenných skleněných kuliček.

Foto: Právo

Letošním sběratelským tahákem budou zcela jistě skleněnky, které ve tmě světélkují

Článek

Mimo již tradičních s vánoční tematikou, to bude tentokrát zcela nová raritní skleněnka, jež obsahuje fosforové prvky, takže ve tmě světélkuje.

Zajistit, aby mechanismus orloje pravidelně kuličky vydával, je docela náročný proces. Nám se podařilo dostat se s pracovníky Technických sítí Brno, kteří se o orloj starají, do jeho útrob.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský orloj bude vydávat limitované skleněné kuličky

Nejprve je zapotřebí otevřít poklop u paty časomíry, který je součástí dlažby náměstí Svobody. Potom obsluhu čeká vcelku nepohodlný sestup po nerezovém kolmém žebříku do zhruba třímetrové šachty. Na jejím dně se průlezem dostane přímo pod orloj. Místo je zde maximálně pro dva lidi. Začíná tu však další žebřík, na kterém technik musí vystoupat do dutiny orloje, kde ve výšce zhruba šesti metrů od podlahy nasype do servisního mechanismu, jakéhosi výtahu, zásobu nejvíce osmnácti kuliček.

Zpočátku vysmívaný „brněnský orloj“ se nakonec stal symbolem města

Domácí

Ty pak v běžném nesvátečním provozu vždy v jedenáct, kdy se v Brně vyzvání poledne na počest úspěšné lsti obránců Švédy obléhaného města, putují speciální dopravníkem do jednoho ze tří otvorů časomíry, kde den co den čekají nedočkavci a doufají, že budou mít štěstí a právě v jejich díře se kulička, kterou si pak mohou odnést, objeví.

„Ve všedních dnech stačí, když stroj doplňujeme a zkontrolujeme jedenkrát za týden, ovšem při svátečním provozu, kdy fosforová kulička bude padat od jedenácti do třiadvaceti každou hodinu, musíme do útrob orloje vstupovat denně,“ popsal Novinkám Michael Benža z Technických sítí Brno. Jak doplnil jeho kolega Petr Kožnar, tuto službu nyní budou mít včetně Štědrého dne a všech dalších svátků.

Vánoční začnou padat 24. listopadu v 11:00

Orloj začne vydávat vánoční kuličky z limitované edice v pátek 24. listopadu. První vypadne už v 11 hodin dopoledne, následovat budou pak každou hodinu další až do jedenácté večer. Celkem jich tak bude třináct.

Stejně tomu bude o následujících nedělích a pak poslední adventní víkend. Skleněnky vypustí stroj i v sobotu 23. prosince i následně na Štědrý den, který je letos současně čtvrtou adventní nedělí. Mezitím, tedy od 25. listopadu do 22. prosince ve všední dny a soboty, bude stroj vydávat jen jednu kuličku v jedenáct s motivem sněhové vločky.

Od září 2010, kdy byla časomíra uvedena do provozu, z ní vypadlo přes deset tisíc kuliček s různými motivy o celkové hmotnosti téměř jedné tuny. Kuličky, které jsou ceněným suvenýrem, po celou dobu vyrábí sklárna Karlov u Žďáru nad Sázavou.

Třetí český orloj je už rozebraný. Kvůli sporu ho přestěhovali do jiné vesnice

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám