Hlavní obsah

Zpočátku vysmívaný „brněnský orloj“ se nakonec stal symbolem města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejčastěji se mu říká brněnský orloj. Má však i hanlivé, ba i sprosté přezdívky. Oficiálně je to však multifunkční hodinový stroj. Když ho město 18. září v roce 2010 slavnostně představilo na brněnském náměstí Svobody, okamžitě vyvolal nejrůznější reakce a kontroverze budí dodnes.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Originální časomíra, na které napoprvé jen málokdo zjistí, kolik je hodin, se za třináct let stala symbolem města

Článek

I přes počáteční silnou vlnu nevole se však orloj stal novým symbolem Brna a zájem o to, vidět ho na vlastní oči, neupadá ani po třinácti letech provozu. Stejně jako neupadl zájem o skleněné kuličky, z nichž jedna vypadne vždy v jedenáct, kdy se podle pověsti v Brně zvoní poledne.

Čekání na kuličku se bez štěstí neobejde. Vypadne vždy ze zcela jiného otvoru, který nelze předvídat. Kuliček vypadlo už více než deset tisíc.

Ceněná mezi sběrateli

Právě tato kulička, která v sobě ukrývá nejčastěji různé motivy města Brna, se stala již tradičním symbolem města. „Stále je o ně obrovský zájem. Je prakticky vyloučeno, aby v jedenáct hodin dopoledne u každého ze čtyř otvorů někdo nestál a kulička propadla,“ popisuje Michael Benža z Technických sítí Brno, které orloj provozují.

Orloj se Sisyfem i mohutné zlaté ruce. Brněnský Kristkův dům přitahuje pozornost kolemjdoucích

Tipy a trendy

Hodiny ale nejsou pevně naprogramovány jen na jedenáctou hodinu dopolední, která má odkazovat na zřejmě nejznámější pověst z brněnské historie. „Často využívaný je také druhý režim, díky němuž vypadávají kuličky každou hodinu od jedenácti do třiadvaceti hodin. Tento režim bývá nejčastěji využíván při nejrůznějších historických událostech, výročích a v období adventu pro kuličky z limitovaných edic, zdobených speciálními ornamenty ke konkrétní příležitosti,“ doplňuje Benža.

Poslední čtyři roky ročně z hodinového stroje vypadlo 800 až 850 originálních skleněnek. Během letošního roku je speciálních příležitostí méně, přesto nového majitele našlo či ještě najde 600 až 650 těchto skleněných ozdob. Změna režimu „padání“ kuliček bude i na Vánoce. Symboly na skleněnkách, stejně jako jejich počet, budou překvapením.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Čas od času potřebuje orloj, jehož horní část, tedy kopule s číslicemi, které se ve složitém soustrojí otáčí, údržbu. Naposledy to bylo v létě před třemi lety

Na Staroměstský orloj se vrátily sochy tří apoštolů. Prošly opravou za 35 tisíc

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám