Hlavní obsah

Třetí český orloj je už rozebraný. Kvůli sporu ho přestěhovali do jiné vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě loni touto dobou na něm každou hodinu defilovalo dvanáct apoštolů. Populární orloj, který patnáct let přitahoval turisty do Kryštofova Údolí na Liberecku, byl kvůli sporům od letoška mimo provoz. Teď už je rozebraný a složený v jiné, deset kilometrů vzdálené vesnici.

Foto: Michael Polák, Právo

Na věži bývalé trafostanice v Kryštofově Údolí sloužil orloj od roku 2008. Nově bude v Žibřidicích.

Článek

Figury apoštolů, ciferník i hnací mechanismus jsou uložené v bývalé hasičárně v Žibřidicích, které jsou místní částí obce Křižany na Liberecku.

Právě na věž žibřidické hasičské zbrojnice teď budou místní nadšenci orloj postupně instalovat. Obnovený provoz by měl být slavnostně zahájen 9. prosince.

Orloj fungoval v Kryštofově Údolí od roku 2008. Jeho duchovním otcem a iniciátorem byl někdejší televizní kameraman a místní pábitel Martin Chaloupka (1947–2015). Poté, co jeho dceři Alici Chmelíkové obec letos neprodloužila smlouvu na provozování muzea betlémů a hraček, které její otec také založil, rozhodla se s muzeem přemístit i orloj.

Třetí český orloj se bude stěhovat. Nezabránil tomu ani liberecký hejtman

Domácí

„Jsem hrdá na to, co táta vybudoval, a nechtěla jsem to nechat tam, kde si toho nevážili,“ prohlásila Alice Chmelíková.

Foto: Michael Polák, Právo

Žibřidičtí dobrovolníci orloj o víkendu přestěhovali a teď ho budou postupně na novém místě instalovat.

Přestěhovalo se i muzeum

Do jejího sporu s vedením obce se letos vložil i Liberecký kraj a Chmelíkové kvůli zachování orloje v Kryštofově Údolí nabídl, že od ní orloj odkoupí. Ani to však nepomohlo. Chaloupkova dcera věžní hodiny darovala Žibřidicím. Natrvalo a zadarmo.

„Místní nadšenci mi totiž připomínají tátu. Jsou to takoví další Chaloupkové,“ vysvětlila. „Figury pro orloj nově natřou a nalakují. Mechanismus byl naprosto v pořádku, takže ten se jen sestaví a připraví na provoz,“ popsala.

Foto: Michael Polák, Právo

V Žibřidicích si už také vyzkoušeli, jak budou figury apoštolů v oknech bývalé hasičské zbrojnice vypadat.

Na věži pro orloj připravují Žibřidičtí všechno podle rozměrů, jaké byly i v Kryštofově Údolí. „Protože orloj má i boční mechanismy, tak jsme pro celý stroj zachovali přesně takový prostor, jaký měl,“ řekl Právu Vilém Růžek, který se stěhováním a novým umístěním orloje pomáhá.

V Žibřidicích už je přestěhované i muzeum betlémů a hraček, které našlo prostory nad hospodou umístěnou přímo naproti hasičárně, na jejíž věži orloj bude.

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku Bludovská stráň

Tipy na výlety

Do okolí Pražského hradu. Královská zahrada i Jelení příkop ukrývají spoustu zajímavostí

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám