Hlavní obsah

KVÍZ: Vyznáte se ve vánočních pohádkách? Otestujte svoje znalosti

Co by to bylo za vánoční svátky bez bramborového salátu a vánočních pohádek? Ačkoliv se televizní stanice snaží nabídku rozšiřovat, v srdcích diváků stále zůstávají legendární snímky, které k adventnímu času neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte v následujícím kvízu, jaké jsou vaše znalosti.

Foto: Profimedia.cz

Vyznáte se ve vánočních pohádkách?

Článek
1. Už od začátku devadesátých let je na Štědrý večer tradičně v České televizi pro diváky nachystána nová pohádka. V minulosti to bylo třeba Sedmero krkavců, Nesmrtelná teta či Lotrando a Zubejda. Víte, jak se jmenovala pohádka, která v televizi poprvé běžela na minulý Štědrý den v roce 2021?
2. K nesmrtelným klasikám na Vánoce patří Princezna se zlatou hvězdou. Víte, jak se jmenovala herečka, která v pohádce ztvárnila postavu princezny Lady?
Foto: Profimedia.cz
3. V našem kvízu rozhodně nemůžeme vynechat pohádku Tři oříšky pro Popelku, kterou zná většina lidí zpaměti. Pohádka se dočkala v roce 2021 i severského a poněkud kontroverzního zpracování. Víte, která země má film s názvem Tři přání pro Popelku na svědomí?
Foto: Bontonfilm
4. V americkém filmu Sám doma, který se během vánočních svátků pravidelně objevuje na televizních obrazovkách, si hlavní roli zahrál Macaulay Culkin. V jedné z menších rolí se však objevil i jeho bratr Kieran. Víte, kterou postavu ztvárnil?
Foto: Profimedia.cz
5. Víte, kterou z následujících pohádek NEREŽÍROVAL Jiří Strach?
6. Víte, ve které pohádce se objevily postavy havíře Kuby a jeho ženy Markýtky?
7. Jméno Jiřího Stracha už v předchozí otázce padlo. Kromě režírování pohádek se objevil v roce 1997 v hlavní roli jakožto Lotrando. Víte, který z následujících herců se v pohádce Lotrando a Zubejda ani na chvíli neobjevil?
Foto: Pressdata
8. Svítí, svítí slunce nad hlavou, nad hlavou, svítí, až háj se zelená. Ve které pohádce si tuto písničku Jiří Korn zabrouká?
9. Na obrazovkách o Vánocích obyčejně kraluje také Jan Werich. V pohádce Byl jednou jeden král mu dcery hrají tři herečky: Milena Dvorská, Irena Kačírková a Stella Májová. Že Milena Dvorská hrála Marušku, co má tatínka ráda jako sůl, to ví kde kdo. Vzpomenete si ale i na ostatní jména pohádkových dcer?
10. Který americký herec se skrývá za zelenou maskou Grinche, který o Vánoce příliš nestojí?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Někdo ji nemůže vystát, jiní ji milují. Vyznáte se ve vánoční hudbě?

Vánoce

KVÍZ: Zeměpisný kvíz, na který se nemáte šanci připravit

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám