Hlavní obsah

KVÍZ: Zeměpisný kvíz, na který se nemáte šanci připravit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, o čem bude dnešní kvíz? Otázky spojuje jediné - potřeba znalostí všemožných koutů světa. Často vám však nebude stačit jen povrchní informace, ale otázka bude směřovat o trochu více do hloubky. Věříme, že si dnešní kvíz skutečně užijete, a prosím, podělte se s ostatními o svůj výsledek v diskuzi. Držíme palce.

Foto: Profimedia.cz

Jaké máte zeměpisné znalosti? Někdy jen přečtení učebnic nestačí…

Článek
1. Vinu se od Tibetské náhorní plošiny celých 5464 kilometrů až do Žlutého moře. Když se vyleji z břehů a hrází, polykám ve velkém majetek i lidské životy. V Česku mi říkáváte Žlutá řeka, jak ale zní můj název v domovské Číně?
Foto: Profimedia.cz
2. Tyčím se v severovýchodní části Nepálu do výšky 6812 metrů. Takových nás je tu hodně, o mně ale často říkávají, že jsem nejkrásnější vrcholek celé Himálaje. První Čech na mě stanul v roce 1986, sólo výstupem to zvládl horolezec Miroslav Šmíd. Jaká hora jsem?
Foto: Profimedia.cz
3. Jsem jeskyně nacházející se v Moravském krasu. Veřejnosti jsem otevřená spíše jen příležitostně. Známá jsem tím, že v mém nitru zimují ve velkém netopýři. Mé jméno určil název bronzové sošky v 19. století. Víš, jaká jeskyně jsem?
Foto: Profimedia.cz
4. Jsem hrad stojící v německém Vestfálsku. Mé obvodové zdi svírají tvar rovnoramenného trojúhelníku. V roce 1934 si mě Heinrich Himmler vyhlédl jako ideální mystické sídlo pro rituály jednotek SS. V roce 1945 se mě pokusil zničit, ale neúspěšně. Jak se jmenuji?
Foto: Profimedia.cz
5. Stojím v samotném centru kanadského Toronta a jsem nejvyšší stavbou v zemi javorového listu. Má špice se tyčí do výšky 553 metrů a postavena jsem byla již roku 1976. Myslíš, že se tě zeptám na svůj název? I kdeže. Jmenuji se CN Tower. Co ale to CN v mém názvu znamená?
Foto: Profimedia.cz
6. Jmenuji se Jeita. Říkají, že jsem jeskyně, ale přesněji jsem systém dvou odlišných, ale propojených vápencových jeskyň o celkové délce bezmála devět kilometrů. Ti, kdo mě navštívili, tvrdí, že jsem nefalšovaný div světa. Ležím necelých 20 kilometrů od hlavního města země, ve které ležím. Víš, která to je?
Foto: Jakub Kynčl, Novinky
7. Nacházím se na ostrově Islay. Víš, jaký lahodný mok v mém nitru vzniká?
Foto: Jakub Kynčl, Novinky
8. Jsem unikátní sousoší dvou cestovatelů a nacházím se nedaleko jednoho mezinárodního letiště. Vítám tak nové návštěvníky a loučím se s těmi, kteří zemi opouštějí. Nadživotní velikost? Ano, dokonce desetkrát. Vyšší socha má 18 metrů, nižší 16,7 metru. U jakého letiště stojíme?
Foto: Jakub Kynčl, Novinky
9. Víš, že u břehů Spojených arabských emirátů není jen jeden ostrov, viď? Já vyrostl u břehů emirátu Rás al-Chajma (Ras al Khaimah). Nejsem tak úplně ostrov, jako spíš souostroví složené ze čtyř ostrovů. Vznikl jsem teprve před deseti lety, a ač ještě není výstavba zcela dokončena, už se na mně nachází mnoho hotelů světoznámých řetězců. Na počátku roku 2022 se tu navíc konal ohňostroj, který se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Víš, jak se jmenuji?
Foto: Profimedia.cz
10. Jsem význačné marocké město. Úzké uličky staré části města jsou vyhlášené, podobně jako původní barvírny kůže, které se tu nachází a díky výraznému aroma je nemůžete minout. Bohužel se však v mém nitru nenachází největší mešita celé Afriky a nejsem ani hlavním městem země, ač jsem jím bylo historicky nejčastěji, naposledy do roku 1912. Jaké město jsem?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Muži

KVÍZ: Jak dobře znáte české hrady a zámky?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám