Hlavní obsah

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linecké slepované cukroví patří mezi nejtypičtější vánoční sladkosti českých domácností, původně se přitom jedná o oblíbené cukroví z rakouského města Linc, jehož historie sahá až do 17. století. Původní linecký koláč si přitom oblíbila i císařovna Sissi. Pokud též patříte mezi milovníky lineckého cukroví, přinášíme vám recepty hned na několik variant, včetně bezlepkové.

Příprava tradičního lineckého cukroví podle receptu z rodinného cukrářstvíVideo: Novinky

 
Článek

Linecké cukroví - jednoduchý recept podle cukráře Jana Moučky

INGREDIENCE
350 g hladké mouky
250 g másla
120 g moučkového cukru
2 vajíčka

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji s moučkovým cukrem.
  2. Následně přidejte vychlazené a na kostičky nakrájené máslo a těsto prohněťte.
  3. Do misky vedle rozbijte vajíčka, spirálou promíchejte a přidejte do mísy s těstem.
  4. Všechny ingredience propracujte do hladkého těsta.
  5. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky vychladit alespoň na 3 hodiny.
  6. Vychlazené těsto vyndejte, vyválejte a vykrajovátkem či malou skleničkou si připravte sudý počet koleček, do jedné poloviny můžete vypíchnout otvor.
  7. Troubu předehřejte na 150 °C. Vykrájená kolečka dejte na plech s pečicím papírem a pečte dozlatova, přibližně 5 minut.
  8. Kolečka namažte marmeládou nebo džemem, slepte a pocukrujte.

Tip: Marmeládu či džem nanášejte na kolečka pomocí kornoutu či sáčku na zdobení, aby se marmeláda nanesla rovnoměrně. Cukrem posypte horní díly cukroví ještě před lepením, vynikne tak kontrast mezi cukrovým posypem a džemem.  

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Linecké cukroví ze špaldové mouky

INGREDIENCE
250 g hladké špaldové mouky
125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
džem nebo marmeláda na slepování

POSTUP:

  1. Mouku smíchejte s citronovou kůrou.
  2. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
  3. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto.
  4. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
  5. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary.
  6. Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte při teplotě 170 °C dorůžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví.
  8. Vychladlé kousky slepujte marmeládou.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Linecké cukroví z rýžové mouky

INGREDIENCE
250 g másla
kůra z bio citronu
2 vejce
500 g rýžové mouky
120 g třtinového moučkového cukru
rybízový džem

POSTUP:

  1. Máslo utřete se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
  2. Přidejte mouku a vypracujte hladké těsto.
  3. Zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odležet v lednici, pak těsto na pomoučeném válu vyválejte na tenký plát.
  4. Pomocí vykrajovátek tvořte požadované tvary, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 stupních 10 až 12 minut.
  5. Vychladlé cukroví slepujte džemem a zdobte moučkovým cukrem.
  6. Uchovávejte v suchu a chladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám