Hlavní obsah

Chtějí nás vyhladit, zoufá si obklíčený Mariupol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ženy, děti, starší lidé, můžete si dojít pro vodu,“ snaží se organizovat hlouček civilistů na ulici v Mariupolu ukrajinský voják. Do obchodu s vyraženou skleněnou výlohou pouští několik lidí přes kovový rám pokroucený výbuchem.

Foto: Foto AP – Evgeniy Maloletka

Voda je v Mariupolu vzácná. Ve čtvrtek lidé čekali ve frontě na vodu ze studny u jednoho z domů.

Článek

Ve zpustošeném městě lidé zoufale hledají alespoň nějaké zásoby. „Nerozkrádejte to. Vždyť tady budete žít,“ volá voják na mladíky, kteří z obchodu vynášejí zboží. Lidé se podle záběrů na sociálních sítích i s pomocí vojáků pokoušejí zabránit rabování.

Docházejí potraviny

Situaci v přístavu, který už dva týdny vzdoruje snahám ruských sil o obsazení, místní úřady popisují jako humanitární katastrofu. Město trpí bez elektřiny, spojení a jakýchkoli dodávek. „Lidé hladoví, mnohdy nemají co pít,“ citoval portál currenttime.tv Tetjanu Ihnatčenkovou-Tjurinovou z doněcké regionální správy.

Trestu neujdete, i Rusové vás budou nenávidět, vzkázal Zelenskyj šiřitelům propagandy

Válka na Ukrajině

Veškeré snahy o humanitární koridory selhaly. Ruské úřady jsou ochotny pustit civilisty jen na území ovládané separatisty na Donbasu, kam většina mariupolských nechce.

„Nechci žít v Rusku. Chci žít na Ukrajině. Vůbec tady Rusko nechci,“ říká s pláčem žena v krytu. „Nemáme co jíst, nemáme elektřinu, nemáme léky, nic nemáme,“ lamentuje další žena u zdi děravé po kulkách.

„Chci, aby mě slyšelo co nejvíc lidí, i v Ruské federaci. V pátek ráno máme velkou radost. Máme spojení. Částečně se nám ho podařilo obnovit,“ řekla Ihnatčenková-Tjurinová.

Upozornila, že město se ocitlo v ruinách. „Čerjomušky byly nejbezpečnější, nejklidnější obvod. Ani věžáky tam nestály, jen rodinné domky. Žádné vojenské objekty a všechno je tam srovnané se zemí. Levý břeh, centrum, východní i západní okraje jsou v troskách,“ popsala.

Foto: Foto AP – Evgeniy Maloletka

Dům v Mariupolu zasažený ruským ostřelováním. V jeho troskách se muž snaží uvařit čaj.

Zprávy z Ruska o tom, že je město v držení nacionalistů z pluku Azov, jsou podle ní lživé. „Chodí nám zprávy, že hrozní nacionalisté berou jako rukojmí děti ve školách. Je to ale přesně naopak. Rusko manipuluje. Vzalo si jako rukojmí město s půl milionem lidí,“ řekla.

Lavrov hájí útok na porodnici: Radikální skupina Azov tam měla základnu

Evropa

Petro Andrjušenko, poradce starosty, má obavy, že ve městě dojdou za několik dnů veškeré potraviny. „Asi nás chtějí vyhladit,“ řekl portálu LIGA.Life. Podle něj úřady už lidem nemohou ani sdělit, kde je ještě k dostání chleba. „Když to zveřejníme, nebudeme mít nic. Obchody jsou terčem náletů. Sklady se zásobami vzaly za své po raketových útocích,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám