Hlavní obsah

Zelenskyj nebral hrozbu války vážně. Přesvědčil ho šéf CIA tím, že ho Rusové plánují zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pokyn amerického prezidenta Joea Bidena přijel do Kyjeva ještě před začátkem ruské agrese šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns, aby informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o ruském plánu na jeho zavraždění. V úryvku své nově připravované knihy to tvrdí dokumentarista Chris Whipple. Zelenskyj už v době trvání války přežil 12 pokusů o atentát.

Foto: Reuters

Volodomyr Zelenskyj

Článek

Jak již bylo mnohokrát řečeno, Zelenského reakce na varování Západu, že ruský prezident Vladimir Putin připravuje rozsáhlou invazi, byla spíše vlažná.

Bagatelizoval je a vadilo mu, že Američané své hypotézy pouští na veřejnost, čímž způsobují v ukrajinské ekonomice chaos.

Jenže Washington byl přesvědčen, že se jeho zpravodajské informace zakládají na pravdě a potřeboval, aby to Zelenskyj pochopil dříve, než bude pozdě.

Za útok na dům v Dnipru si Ukrajina může sama, řekl Peskov

Válka na Ukrajině

Biden tak do Kyjeva vyslal ředitele CIA, někdejšího velvyslance v Rusku Billa Burnse, aby se se Zelenským podělil o „přesné detaily ruských plánů“, stojí v knize s názvem The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House (Životní boj: Uvnitř Bílého domu Joea Bidena) od autora Chrise Whippleho. To evidentně zafungovalo.

„Zelenskyj byl po setkání zaskočen a z bagatelizování vystřízlivěl,“ píše v knize Whipple.

Podle ukrajinských představitelů přežil Zelenskyj od začátku války loni v únoru více než 12 pokusů o atentát ze strany ruských sil.

Nejméně dvakrát z toho se podařilo smrti prezidenta předejít právě díky americkým zpravodajským informacím, které Burns předal Ukrajincům.

„Zpravodajské informace byly natolik podrobné, že pomohly Zelenského bezpečnostním složkám zmařit dva samostatné ruské pokusy o atentát,“ stojí v knize.

Až přijde zlo za vámi, nikdo vás neochrání, vzkázal Zelenskyj Rusům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám