Hlavní obsah

Za útok na dům v Dnipru si Ukrajina může sama, řekl Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko odmítá vinu za sobotní raketový útok na obytný dům v Dnipru. Podle pondělního vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova na budovu dopadla ukrajinská raketa, uvedla agentura TASS. Počet obětí útoku mezitím vzrostl na 40.

Foto: State Emergency Service Of Ukrai, Reuters

Na dům v ukrajinském Dnipru dopadla raketa.

Článek

„Ruské ozbrojené síly neútočí na obytné budovy nebo civilní infrastrukturu. Útoky jsou vedeny na vojenské cíle, očividné či zamaskované. Sami jste viděli závěry některých ukrajinských představitelů, kteří tvrdili, že tato tragédie je výsledkem zásahu raket protivzdušné obrany,“ řekl Peskov.

Informaci o tom, kdo měl tato tvrzení za Ukrajinu říci, už ale neřekl.

Ruské ministerstvo obrany přitom ještě v neděli, kdy už se o zásahu rakety v Dnipru vědělo, uvedlo, že „všechny vybrané cíle byly zasaženy a cíl útoku byl splněn“.

Raketa v sobotu zasáhla v Dnipru dům s 16 vchody, ve kterém žilo na 1700 lidí. V zasažené části domu mohlo podle Kyryla Tymošenka z ukrajinské prezidentské kanceláře žít 100 až 200 lidí. V pondělí počet potvrzených obětí vzrostl na 40.

Podle ukrajinského letectva na dům spadla raketa Ch-22 vybavená bezmála tunovou bojovou hlavicí a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3. „Vypátráme všechny, kdo se podílejí na tomto teroru. Všichni ponesou odpovědnost, a to nejvyšší,“ slíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Až přijde zlo za vámi, nikdo vás neochrání, vzkázal Zelenskyj Rusům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám