Hlavní obsah

Z bojiště zmizely bayraktary. Důsledek rusko-turecké dohody, nebo je to překonaná zbraň?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tureckých dronech Bayraktar TB2, které v prvních dnech a týdnech ruského vpádu na Ukrajinu působily téměř jako zázračné zbraně, jako by se slehla zem. Obránci je přestali opěvovat a ruská armáda se přestala chlubit, kolik jich sestřelila, napsal server bulgarianmilitary.com.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dron Bayraktar TB2 věnovaný Ukrajině

Článek

Jedním z možných důvodů podle webu je, že Ukrajincům zásoby bayraktarů kvůli ruským protileteckým zbraním jednoduše došly, ale turecký výrobce musí plnit i jiné objednávky, a tak si Kyjev na další drony musí jednoduše počkat.

Tuská média uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin při jednání s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem v říjnu podmínil pokračování dohody o dalších dodávkách ruského plynu tím, že Ankara přestane Kyjevu dodávat bayraktary.

Ankara opakovaně na ruské námitky k dodávkám i dohodě tvrdila, že nemůže zasahovat do obchodních aktivit soukromé firmy, ale změna postoje kvůli dodávkám plynu není podle expertů nijak překvapivá. Turecko potřebuje ročně kolem 47 miliard metrů krychlových této suroviny a zhruba polovinu (v roce 2021 to bylo 26,1 miliardy kubíků) dodává ruský gigant Gazprom.

Do důkladného rozpracování naleziště Sakarya v černomořském šelfu, kde jsou prokázané zásoby 540 miliard metrů krychlových plynu, se tak Turecko bude muset přizpůsobit.

Drony za obilí?

Další spekulace podle serveru hovoří o tom, že Turci vyměnili dodávky dronů na Ukrajinu za ruský souhlas s pokračováním dohody o vývozu obilí z ukrajinských černomořských přístavů, kterou Moskva na podzim zničehonic vypověděla, aby se k ní stejně neočekávaně po zhruba pěti dnech „trucování“ vrátila.

Vedení firmy Baykar, která drony vyrábí, několikrát deklarovalo své sympatie ukrajinským obráncům a dohodlo se s Kyjevem na společné výrobě dronů.

Podobné obchody jsou sice možné, ale hovoří proti nim to, že Turecko, které prohlubuje obchodní spolupráci s Ruskem, dodává na Ukrajinu další zbraně, od listopadu prý i kazetovou munici, jen není jasné, jestli jde o tu, kterou získalo z USA, nebo samo vyrábělo. Turecko tak dál vojensky podporuje Ukrajinu.

Ústup bayraktarů ze slávy, daří se je rušit

Evropa

O plánech na výrobu tureckých dronů na Ukrajině se sice už nemluví, ale spolupráce funguje dál. Ukrajina dodává Turecku motory, které pohánějí některé drony. To pak umožňuje jejich prodej i do zemí, kam by je Turecko prodávat nemohlo. Turecké drony jsou zapojené i do občanské války v Etiopii.

Úspěšný Byaraktar TB2?

Bayraktary TB2 však mohly zmizet z nebe nad Ukrajinou ještě z jednoho důvodu – Rusové proti nim našli zbraně. Největší slávy dobyly na počátku války, kdy pomáhaly zastavit ruskou invazi. Útočily na kolony obrněnců nebo je pomáhaly odhalit a navést na ně palbu a také ničily ruské protivzdušné obrany Pancir S1, které doprovázely kolony tanků.

Jakmile se těžiště bojů začalo přenášet na Donbas, už se o nich tolik nemluvilo. Do centra pozornosti se dron znovu dostal v květnu a v červnu při bojích o Hadí ostrov, odkud pomohly vyhnat okupanty. Podobně jako v prvních dnech války si připisovaly úspěchy v oblasti, která nebyla prošpikovaná ruskými systémy vrstvené protivzdušné obrany.

Poslední zprávy o jejich úspěšných zásazích se objevily na začátku září, kdy byly nasazeny v Chersonské oblasti na počátku ukrajinské ofenzivy. Měly zničit dva systémy protivzdušné obrany TOR M1 a také minomet ráže 12 mm 2B11 doprovázený muničním vozem. Zničit měly též tři tanky a bojové vozidlo pěchoty BMD. Do operace se měl zapojit i dron získaný z crowfundingové sbírky litevského influencera Andriuse Tapinse, další dva pak ze sbírek iniciovaných ukrajinským novinářem Serhijem Pritulou a polským reportérem Slawomirem Sierkowskim. To by sice nasvědčovalo, že Ukrajinci čekali, až dostanou další drony, které by mohli použít, ale současně to naznačuje, že jiné už Ukrajinci neměli.

Bojovný Vlajkonoš

  • První bezpilotní letouny Bayraktar (Vlajkonoš) zařadila turecká armáda do své výzbroje v roce 2014.
  • Má rozpětí křídel 12 metrů, délku 6,5 metru, maximální letovou hmotnost 630 kilogramů.
  • Jeho běžná cestovní rychlost je 130 km/h, maximální 222 km/h.
  • Maximální operační výška je 7300 metrů.
  • Bývá vybaven senzorovou věží s kamerou, nočním viděním a laserovým zaměřováním.
  • Může nést mimo jiné rakety Rocketsan MAM-C naváděné laserem a vybavené průbojnou, nebo tříštivou hlavicí o váze 22 kg.

Už v červenci se objevily zprávy, že Ukrajina musela přestat Bayraktary TB2 používat, protože Rusko našlo způsob, jak se jim bránit.

Rusové se zlepšili. Drony už jsou Ukrajincům skoro na nic

Evropa

Odborník na bezpilotní a robotické systémy Samuel Bendett z oddělení Ruských studií v americkém Středisku pro námořní analýzy uvedl pro web RFI možné vysvětlení: „Ruská elektronická zařízení a protivzdušná obrana se zlepšily při koordinaci a rozmisťování svých prostředků oproti prvním fázím (konfliktu). Používají radary včasné výstrahy, které umožňují detekovat (relativně velké) drony, a používají zařízení, která umožňují rušit ovládání dronů na dálku.“ Bayaktary nejsou autonomní, ale podobně jako americké predatory a reapery se ovládají na dálku, a pokud se ovládání daří rušit, nedají se použít.

Podobně je vyjádřil pro web EurAsian Times náčelník štábu indického letectva Vivek Ram Čaudhari: „Informace o efektivitě na dálku řízených letadel jsou smíšené. Zatímco první zprávy byly velmi pozitivní, jak se hlavní (bojové) akce přesunuly na východ, kde je k dispozici strukturovaný systém ruské protivzdušné obrany, ukázala se značná ohrozitelnost a omezená efektivita.“

V úvodní fázi Rusové podcenili Ukrajinu a jejich kolony mířící na Kyjev a Charkov nebyly dobře zajištěné nejen na zemi, ale ani ze vzduchu. Podobná byla i situace nad Černým mořem.

Ukrajinci už na jaře odmítali dodávku amerických dronů GreyEagle, které se také řídí na dálku, s tím, že by nemusely na ukrajinském nebi dlouho přežít.

Bratři Bayraktarové: Rusům drony neprodáme, ani kdyby nám nabídli víc peněz než Ukrajinci

Zahraniční

Turci překvapili. Bayraktar, na který se složili Litevci, dají Kyjevu zadarmo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám