Hlavní obsah

Wagnerovci chtějí rekrutovat vojáky i v ženských věznicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromá žoldnéřská Wagnerova armáda zvažuje, že by pro boje na Ukrajině rekrutovala z ruských věznic také ženy. Na komunikační síti Telegram to podle agentury AFP uvedl ve středu šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin. Skupina už stejnou cestou získává nové bojovníky z mužských věznic.

Foto: Profimedia.cz

Centrála Wagnerovy armády v Petrohradě

Článek

„Nejen jako zdravotní sestry nebo operátorky, mohly by se zapojit i do sabotážních skupin nebo odstřelovačských týmů. Víme, že už se to ve velkém měřítku dělo,“ uvedl Prigožin. Podle AFP tím poukazoval na ženy-ostřelovačky za druhé světové války, které sovětská propaganda hojně prezentovala.

Šéf Wagnerovců svým prohlášením reagoval na zprávu jistého politika z Uralu, který tvrdí, že ženy držené ve vězení ve městě Nižnij Tagil požádaly o vyslání na ukrajinskou frontu, aby pomohly ruské armádě.

Prigožinova žoldnéřská skupina naverbovala do bojů na Ukrajině tisíce trestanců. V polovině září Prigožin při návštěvě věznice sliboval za půlroční působení na frontě propuštění na svobodu, za dezerci naopak kulku.

Objevily se současně informace, že tito „vojáci“ jsou nuceni plnit rozkazy a setrvávat na místě bojů do poslední chvíle, i když je situace pro ně beznadějná, a nesmí se vzdát nebo vrátit. Jinak jsou zastřeleni. Stejně je trestáno i to, když se v postupu odkloní od plánované trasy.

Wagnerovci sází na brutální taktiku. Kdo neuposlechne, tomu hrozí smrt

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám