Hlavní obsah

Wagnerovci sází na brutální taktiku. Kdo neuposlechne, tomu hrozí smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruská soukromá Wagnerova armáda, která jako jediná dále pokračuje v postupu u Bachmutu, sází na nemilosrdnou taktiku obětování vojáků. Za odklon od plánovaného směru postupu hrozí smrt, uvedla v pondělí britská vojenská rozvědka.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinský voják u Bachmutu

Článek

„Jednotlivcům i oddílům je nařízeno postupovat podle naplánované trasy, často s palebnou podporou, ale méně často s doprovodem obrněných vozidel,“ popsala britská vojenská rozvědka taktiku, která nebere ohledy na oběti.

„Velitelé na úrovni čety a výše zřejmě zůstávají v úkrytu a vydávají rozkazy prostřednictvím vysílaček, přičemž jsou informováni z videí malých dronů. Tato brutální taktika má zachovat wagnerovcům vzácné zkušené velitele a obrněná vozidla na úkor snadněji dostupných odvedenců z řad odsouzených, které organizace považuje za postradatelné,“ dodala ve zprávě.

Uvedla, že velitelé Wagnerovců mají dobrý přehled o tom, kde se jejich jednotky nacházejí: „Jednotlivým bojovníkům jsou zřejmě vydávány chytré telefony nebo tablety, které ukazují jednotlivcům vytýčenou osu postupu a cíl útoku na pozadí satelitních snímků.“

Vybavení mobilními telefony také umožňuje pomocí GPS zjistit, kde se kdo aktuálně nachází a jak se drží plánu. „Operativcům wagnerovců, kteří se bez schválení odchýlí od trasy útoku, zřejmě hrozí poprava,“ dodala v textu britská rozvědka.

Reklama

Výběr článků

Načítám