Hlavní obsah

Video od Charkova ukazuje, proč Rusové ztrácejí tolik tanků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záběry z dronu zveřejněné tento týden na sociálních sítích zachycují přepadení ruského tanku severně od Charkova. I když není znám výsledek střetnutí, jasně ukazuje, jak si ruská strana ve válce na Ukrajině počíná nešikovně a proč ztrácí tolik tanků.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská jednotka přepadla ruský tankVideo: Twitter @RALee85

 
Článek

Video, které bylo ve středu zveřejněno na sociální sítí Telegram a později ho na Twitteru sdílel vojenský analytik Rob Lee, zachycuje přepadení tanku, jež se odehrálo severně od Charkova u vesnice Pytomnyk.

Není jasné, kdy přesně ke střetu došlo. Ukrajinské síly však oznámily osvobození vesnice 11. května, takže lze odhadovat, že se střet odehrál před tímto datem.

ANALÝZA: Proč tanky na Ukrajině dopadají jako rytíři u Kresčaku

Válka na Ukrajině

Na nahrávce z dronu je vidět, jak osamocený tank T-80BVM vyráží po silnici mezi stromy bez jakéhokoliv doprovodu pěchoty. Terén je přitom příhodný pro přepad – a skutečně k němu o pár vteřin později dojde.

Ukrajinští vojáci vystřelí na tank postupně z obou stran cesty. Stroj opětuje palbu. Střílí z děla směrem, odkud přišel útok, přesně však nemíří a ukrajinští vojáci stihnou utéct.

Protitanková střela NLAW: kultovní zbraň Ukrajinců

Válka na Ukrajině

Později se zasažený tank vrací o křižovatku zpět, kde se dál pokouší zasáhnout nepřítele palbou z děla. Nalevo od něj jsou schovaní vojáci, patrně jde o ruské zákopy. Muži v zákopech ovšem neprojevují jakoukoliv aktivitu směrem k nepříteli.

Za povšimnutí stojí rovněž voják, který se pod okrajem cesty kryje v těsné blízkosti ruského stroje. Tankisté ho nevidí a střílejí dál vedle. Nepokoušejí se ani o střelbu z kulometu.

Kdo koho táhne? Ukrajinci a Rusové se přou o zajatý tank

Koktejl

Tank podle všeho neutrpěl příliš vážné poškození, což je způsobeno tím, že ani ukrajinská jednotka (telegramový účet hovoří o speciálních jednotkách, jiné zdroje o jednotkách teritoriální obrany) neprovedla útok zcela předpisově.

Nahrávka je ovšem dobrou připomínkou toho, proč Rusové na severu Ukrajiny dokázali ztratit tolik tanků. Podle údajů ukrajinského ministerstva obrany ztratili Rusové od začátku války do středy na Ukrajině 1254 tanků.

Reklama

Výběr článků

Načítám