Hlavní obsah

Protitanková střela NLAW: kultovní zbraň Ukrajinců

Před zničeným ruským obrněncem stojí bojovník, na každé ruce žlutou pásku. „Zasáhli jsme ho díky darům od Jejího Veličenstva královny,“ říká s úsměvem. „Dejte nám víc takových hraček a bude více zničených tanků,“ pokračuje s tím, že by každého civilistu rád ozbrojil touto protitankovou zbraní vyrobenou v severoirském Belfastu.

Foto: Efrem Lukatsky , ČTK/AP

Ukrajinská domobrana v Kyjevě s protitankovou střelou NLAW

Článek

Další video ukazuje ukrajinského obránce, jak se silným přízvukem v angličtině chválí svou zbraň. „Krásná věc,“ říká zálibně.

„Chci moc poděkovat našim britským přátelům, kteří nám tak pomáhají,“ dodává muž.

Zničené předměstí Charkova je bez plynu. Ruská raketa zasáhla plynovod

Válka na Ukrajině

Oba podle listu hovoří o britsko-švédské lehké protitankové střele nové generace známé pod zkratkou NLAW. Je to produkt švédské společnosti Saab Bofors, ale vyrobený v Belfastu firmou Thales Air Defence pro britskou armádu.

Na Ukrajině se stal kultovní zbraní. Sociální sítě zaplavily obrázky světců třímajících odpalovací zařízení, koluje i klip oslavující střelu na melodii písně, kterou zpopularizovala skupina The Clash.

NLAW je malá řízená střela, kterou lze rozložit a odpálit za pouhých 15 sekund. Váží 12,5 kilogramu, tedy o polovinu méně než její vychvalovaný americký „bratranec“, protitankový komplet Javelin (Oštěp), a je výrazně levnější.

Zrádci. Zelenskyj odvolal dva generály ukrajinské tajné služby

Evropa

Británie na Ukrajinu zatím poslala čtyři tisíce střel NLAW, přičemž každá stojí asi 20 tisíc liber (576 tisíc Kč). Stejné množství javelinů by stálo zhruba čtyřikrát tolik. NLAW jsou ale na jedno použití, zatímco komplet Javelin lze po­užít opakovaně.

Vojáci mohou střely NLAW odpalovat i vkleče, aby co nejlépe maskovali svou pozici. Mohou je také odpalovat z uzavřených prostor, podle výrobce jsou ale díky své mobilitě ideální pro guerillovou válku. Stejně jako ostatní moderní protitankové střely jsou určeny k útoku na horní část věže, kde je pancíř nejtenčí. Pokud zasáhnou věž z boku, je to pro posádku smrtící. Odpálí totiž většinou i munici, kterou mají tankisté uvnitř. Pokud zasáhnou pásy, stává se tank nepohyblivým.

Britsko-švédský zázrak 

Protitanková střela NLAW je společné dílo švédské firmy Saab Bofors a britské Thales Air Defence.
Odpaluje se z ramene, váží 12,5 kilogramu a po odpálení má rychlost 708 kilometrů za hodinu.
NLAW umožňuje, aby po výstřelu obsluha ihned změnila stanoviště, odložený start hlavního motoru umožňuje také skryté odpálení i z budov a rychlý přesun vojáka do bezpečí.
Při typickém nasazení letí podle počítačem řízené trajektorie, kdy před vypuštěním střelec tři sekundy sleduje zaměřený cíl a potom střelu vypustí.
Při útoku na horní část tanku nebo obrněného transportéru NLAW neútočí přímo, ale když se ocitne nad cílem, odpálí dolů směřovanou tandemovou nálož.
Kromě švédské a britské armády má NLAW ve výzbroji Finsko, Lucembursko, Švýcarsko, Saúdská Arábie nebo Indonésie.

Reklama

Výběr článků

Načítám