Hlavní obsah

Většina ruských jednotek je už nasazena na frontě. Vojáci jsou vyčerpaní, tvrdí ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

Většina ruských jednotek nasazených na Ukrajině je už na frontě a zapojena do útočných nebo obranných operací. V neděli večer to uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW) s tím, že mnohé jsou oslabené. Vyvodil to z míst a způsobu jejich nasazení.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinští vojáci se vracejí z těžkých bojů u Bachmutu

Článek

„Ruské síly na Ukrajině operují v decentralizovaných a většinou silně oslabených formacích po celé oblasti bojiště. Stávající vzorec nasazení naznačuje, že většina dostupných jednotek je už na frontě zapojená buď do ofenzivních, nebo defenzivních operací,“ napsal ISW v hodnocení situace na frontě.

Podle institutu jsou do boje zapojeny jak regulérní jednotky, které před válkou měly základny v Rusku, tak neregulérní jednotky jako různé milice a ad hoc vzniklé útvary v okupovaných oblastech nebo jednotky ustavené až po propuknutí války.

„Je vysoce pravděpodobné, že většina ruských jednotek na Ukrajině je výrazně pod plným stavem kvůli ztrátám utrpěným v předchozích fázích války. Nemělo by se předpokládat, že jakékoli z těchto jednotek a uskupení operují v plné síle,“ uvedl ISW.

Ruská pěchota fatálně selhává

Válka na Ukrajině

Sedm oblastí bojů

Podle ISW se bojuje v sedmi různých směrech, u Kupjansku, v Luhanské oblasti, u Bachmutu, Avdijivky u Doněcku, na hranicích mezi západem Doněcké a východem Záporožské oblasti, na západě Záporožské oblasti a v Chersonské oblasti, kde je však fronta statická a většinou se ruské jednotky soustřeďují na ostřelování raketami.

Počet hlavních oblastí bojů je podle institutu větší, než bývá uváděn ve svodce ukrajinského generálního štábu, který v pondělí uvedl:

„Hlavní úsilí nepřítel soustředí na vedení útoků ve směrech na Bachmut, Avdijivku a Marjinku, kde bylo odraženo kolem 60 útoků protivníka. Tvrdé boje pokračují u Bachmutu a Marjinky.“

V centru pozornosti Bachmut

ISW uvedl, že nasazení ruských sil u Bachmutu naznačuje, že Moskva chce město ovládnout ještě před zahájením protiofenzivy. Tíhu bojů nesli dlouho wagnerovci, ale ruský štáb do oblasti vyslal výsadkáře. To umožnilo wagnerovcům, aby se soustředili jen na boj přímo ve městě.

Už tato spolupráce ukazuje, že napětí mezi soukromou armádou Jevgenije Prigožina a ministerstvem obrany je zřejmě passé, protože wagnerovci byli vidět, jak využívají nejmodernější tanky T-90. 

Nasazení Čečenců z policejního útvaru Achmat a donských kozáků naznačuje, že i wagnerovcům docházejí síly.

Podivné okolnosti náhlé výměny v ruském vojenském velení

Evropa

ISW v analýze napsal, že na počátku roku postupovaly ruské síly ke Kupjansku, ale nedosáhly významných úspěchů, jen menších taktických.

Hlavní silou v tomto směru má být 1. gardová tanková armáda, která loni utrpěla velké ztráty na počátku války při bojích o Černihiv a pak při ukrajinské ofenzivě v Charkovské oblasti na konci loňského léta. Nedostává se jí tanků.

V Luhanské oblasti byly do tvrdých bojů u Kreminny nasazeny jednotky ze dvou vojenských okruhů, které zřejmě budou vyčerpány, protože bojují v oblasti už čtyři měsíce.

Posilu tvoří dvě jednotky výsadkářů. Nasazení sil Specnaz naznačuje nedostatek pěchoty, na což upozorňoval i ruský novinář a analytik Alexandr Sladkov.

Fronta u Avdijivky se nehýbe, protože tam působí především jednotky s příslušníky bývalé doněcké milice, k čemuž přispívá podle ISW i špatné velení a špatné vybavení. Podporují je přitom námořní pěšáci ze Severomořské flotily a jednotky ruského Jižního vojenského okruhu.

Úspěchy neměla ani ruská námořní pěchota u Vuhledaru na pomezí mezi Doněckou a Záporožskou oblastí, kde útočila na začátku roku.

Neúspěch zřejmě vedl k odvolání velitele Tichooceánské flotily. Nasazení dalších složek bývalé doněcké milice a praporů dobrovolníků naznačuje nedostatek mužstva.

V Záporožské oblasti se ruské jednotky soustředí především na přípravu obrany. Jednotky v Chersonské oblasti na levém břehu Dněpru jsou podle ISW vůbec nejslabší.

Wagnerovci dostávají moderní zbraně navzdory sporům s ruským ministerstvem obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám