Hlavní obsah

Wagnerovci dostávají moderní zbraně navzdory sporům s ruským ministerstvem obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv jsou vztahy mezi ruským ministerstvem obrany a Jevgenijem Prigožinem, zakladatelem polovojenské jednotky Wagnerova skupina, napjaté, wagnerovci dostávají k dispozici nejmodernější zbraně, aby pomohli dobýt město Bachmut. Uvádí to americký Institut pro studium války.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Letecký pohled na Bachmut, místo těžkých bitev ukrajinských a ruských jednotek

Článek

Analytici institutu uvádějí, že ruské ministerstvo obrany usiluje prostřednictvím šéfa výsadkových sil Michaila Teplinského o užší spolupráci s Wagnerovou skupinou, aby se dokončilo dobytí Bachmutu, a to navzdory napjatým vztahům ministerstva a Prigožina. Institut připomíná, že Prigožin v posledních dnech snížil intenzitu svých útoků na ministerstvo obrany.

Ruští vojenští blogeři hlásí, že wagnerovci v Bachmutu používají tanky T-90, což naznačuje, že ruské vedení jim přidělilo modernější prostředky k dobytí města.

Analytici připomínají, že Wagnerova skupina vyměnila 13. dubna 16 ukrajinských válečných zajatců, což naznačuje, že skupina mohla provést výměnu válečných zajatců nezávisle na ruském ministerstvu obrany.

Zpráva Institutu pro studium války naznačuje, že se Wagnerova skupina možná snaží donutit mobilizované ruské vojáky, aby s ní podepsali smlouvy a tímto způsobem skupina kompenzovala své ztráty na Ukrajině.

Jako příklad analytici uvádějí skutečnost, že mobilizovaní vojáci z Moskevské a Ivanovské oblasti ve stížnosti zveřejněné 16. dubna tvrdí, že Wagnerova skupina donutila 170 mobilizovaných, aby s ní podepsali smlouvy.

Dříve ruské zdroje tvrdily, že 100 mobilizovaných v Luhanské oblasti zmizelo 7. dubna poté, co smlouvy odmítli podepsat.

Rusko zase sází na výsadkáře, v bezprecedentních krvavých bojích u Bachmutu pomohli k postupu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám